Datum zveřejnění: 
4. 1. 2021

Praha 22. prosince (ČTK) - České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze předá 106 vyrobených plicních ventilátorů CoroVent do Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Univerzita o tom dnes informovala ČTK. Připomněla, že přístroj vyvinutý na fakultě biomedicínského inženýrství týmem Karla Roubíka a vyráběný třebíčskou firmou MICo Medical, byl už během podzimu dodán do několika nemocnic.

Vývoj plicního ventilátoru CoroVent zahájil Roubíkův tým v březnu během první vlny pandemie koronaviru. Navržen byl z komponent běžně dostupných na trhu, což podle univerzity umožňuje jeho rychlou výrobu ve velkém počtu kusů, jelikož není třeba čekat na zakázkově vyráběné speciální díly.

Ventilátory CoroVent začala sériově vyrábět společnost MICo Medical v Třebíči na základě licence ČVUT. Výrobu zaplatily peníze od dárců. V polovině října získal CoroVent povolení k uvedení na trh a do provozu jako nouzový ventilátor určený pro pacienty postižené respiračním selháním v důsledku onemocnění covid-19, což odstartovalo distribuci těchto ventilátorů do českých nemocnic.

ČVUT uvedlo, že do nemocnic bylo prostřednictvím univerzity dodáno více než 30 CoroVentů. "Potřeba plicních ventilátorů dodávaných do českých nemocnic byla poté snížena, a to i díky nákupu přístrojů jinými subjekty," sdělila dnes škola. Nový ventilátor získal americkou certifikaci, firma Mico Medical podle univerzity stále pracuje také na získání evropské certifikace.

Plicní ventilátor CoroVent vznikl letos díky spolupráci Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, iniciativy COVID19 a firmy MICo. Zúčastnění společně s dalšími dárci podle dřívějšího vyjádření majitele třebíčské skupiny MICo Group Jiřího Dennera do projektu CoroVentů investovali desítky milionů korun a chtějí, aby jich byl v Česku dostatek.

Zdroj: 
rdo jw