Datum zveřejnění: 
15. 12. 2020

Do 4. a posledního odstavce jsme přidali informace z dnešního vyhlášení.

Praha 15. prosince (ČTK) - Cena za nejlepší diplomovou práci v informačních technologiích letos míří na pražskou ČVUT. Vítěz česko-slovenské soutěže IT SPY Šimon Mandlík zaujal programem, který umožňuje lépe zpracovávat velké množství problematických, tzv. špinavých, dat. Stříbro má Juraj Síč z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Navrhl aplikaci pro snazší a rychlejší tvorbu kombinačních obvodů. Výsledky soutěže, která se letos konala pojedenácté, oznámili pořadatelé během dnešního on-line finále.

Mandlík představil software, který má potenciál skokově zlepšit efektivitu umělé inteligence v některých odvětvích. Podle pořadatelů se Mandlík, který studoval na Fakultě elektrotechnické, zaměřil na oblast, v níž je vyhodnocení uživatelských dat náročné kvůli řadě specifických formátů dat i jejich objemu. Automatické zpracování je kvůli tomu podle odborníků limitované. Vítězný projekt však našel cestu, jak toto vyhodnocení zajistit. V budoucnu tak může zkvalitnit a zrychlit aktualizace bezpečnostních softwarů a lépe ochránit uživatele proti novým hrozbám.

"V momentě, kdy se objeví nový malware, stačí spustit skript, který si projde dostupná data a natrénuje nový model pro detekci, což umožní přesnější návrhy pro aktualizace bezpečnostních programů," podotkl Mandlík. "Software jsme testovali společně s firmami Cisco a Avast, se kterou ho ještě dále rozvíjíme, proto jsou prezentované projekty zaměřeny hlavně na kybernetickou bezpečnost, ale využití je do budoucna daleko širší," doplnil.

Otevřenost práce dnes ocenila i předsedkyně poroty informatička Mária Bieliková. Zdůraznila i propojení práce s průmyslem a to, že Mandlík předvedl vynikající prezentaci. Mandlíkův vedoucí Tomáš Pevný vyzdvihl Mandlíkovo zapálení. "Já bych každému vedoucímu přál studenta jako je Šimon," konstatoval vědec. Mandlík získá 1000 eur pro další rozvoj svého projektu, Pevný dostane 200 eur. Mandlík po vyhlášení uvedl, že takové "IT podhoubí" jako v Česku je unikátní věc.

Aplikace Juraje Síče zefektivnila proces návrhů kombinačních obvodů. Ty patří k základním stavebním kamenům elektroniky, jsou třeba v procesorech či grafických kartách. Aplikace v praxi dokáže na základě parametrů obvodu i přes chybějící data zjistit, zda je postup směřující k výslednému obvodu správný. Vývojáři tak mohou případné chyby odhalit už v počátcích přípravy obvodu.

Podle poroty je Síčův postup jedním z nejlepších dostupných řešení na světě. Síč podotkl, že aplikace prošla mezinárodní soutěží QBF Evaluation 2020. "Všichni soutěžící dostali stejná vstupní data, na kterých provedli výpočty, a má aplikace zvítězila s ohromným náskokem, což ukazuje její kvality," řekl Síč.

Bronz míří na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích. Oceněný Patrik Bak představil software, který dovede automaticky generovat dostatečně složité geometrické úlohy pro matematické olympiády a další soutěže. Podle autora byl software otestován na 4500 procesorech, které pracovaly celkem 40.000 hodin a vytvořily statisíce úloh. Dva výsledky se dostaly i mezi osm nejlepších geometrických úloh navržených na Mezinárodní matematickou olympiádu.

Cenu veřejnosti má Zuzana Tocimáková z Fakulty elektrotechniky a informatiky Technické univerzity v Košicích. Její systém umí na základě porovnání vstupních dat u kardiologických pacientů vyhodnotit závažnost ucpání srdečních tepen. Pomůže tak lékaři s rozhodnutím o dalším postupu u daného pacienta. Systém byl otestován ve spolupráci s Východoslovenským ústavem srdečních a cévních chorob.

Odborná porota složená ze zástupců akademiků i byznysu vybírala z více než 1400 prací.

Zdroj: 
ČTK