Datum zveřejnění: 
4. 12. 2020

Snímek, který získal hlavní cenu v letošní soutěži Czech Press Photo, zobrazuje Tomáše Mikolova, jenž patří k české vědecké špičce na vývoj umělé inteligence. Světově uznávaný odborník působí na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení v Praze (ČVUT) a fotoaparát reportéra ČTK Romana Vondrouše ho zachytil v září při příchodu na Národní průmyslový summit. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ČVUT.

"Samozřejmě nás velmi těší, že se během Národního průmyslového summitu podařilo zachytit moment, který spojuje umění, vědu i průmysl a který zároveň velmi výstižně symbolizuje pocit ze současné doby," řekl ředitel CIIRC ČVUT Ondřej Velek.

Reportér ČTK Roman Vondrouš zachytil Mikolova, jak přichází na summit v Betlémské kapli dezinfekční branou, která byla instalována jako opatření proti šíření koronaviru. "Už při příchodu ke vstupu do Betlémské kaple mě tato scéna zaujala. Dvě dezinfekční brány stály těsně za dveřmi a zrovna v tu chvíli do nich pronikal i sluneční svit, který v kombinaci s proudící dezinfekcí dotvořil zajímavou světelnou atmosféru," popsal vznik fotografie autor. "Měl jsem štěstí, že muž zachycený na snímku, jako jeden z mála příchozích, neměl nasazenu roušku a v jeho tváři se značily jakési odevzdané emoce a únava z této nelehké doby, kterou všichni procházíme," doplnil Vondrouš.

Mikolov během své kariéry už stihl pracovat pro společnosti Google, Facebook nebo Microsoft. V roce 2020 se vrátil bádat zpět do Česka, působí na ČVUT jako vedoucí výzkumník v nově budovaném centru excelence RICAIP. V letošním roce zaznamenal další úspěch, když získal pro svou výzkumnou skupinu na CIIRC grant 24.000 dolarů (přes půl milionu korun) od společnosti GoodAI. Grant podpoří uskutečnění projektu, který má urychlit výzkum směřující k umělé inteligenci lidské úrovně. Projekt bude řídit právě Mikolov.

ČVUT patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má osm fakult a studuje na něm přes 18.000 studentů. CIIRC byl založen v roce 2013. Institut spojuje excelentní výzkumné týmy, mladé talenty a unikátní know-how s cílem posouvat technologické hranice a navázat na to nejlepší z tradic českého technického vzdělávání. Těžiště výzkumné práce se zaměřuje na průmysl, energetiku, chytrá města a zdravou společnost.

Snímek fotoreportéra ČTK získal v soutěži Czech Press Photo 2020 hlavní cenu, uspěl mezi 5000 fotografiemi. Fotoreportér ČTK získal hlavní cenu v prestižní soutěži po sedmi letech, naposledy podobně uspěl Michal Kamaryt v roce 2013 se snímkem bývalého politika Davida Ratha ve výtahu v soudní budově.

Zdroj: 
ČTK