Datum zveřejnění: 
4. 12. 2020

Na vysokoškolské koleje v Praze se zřejmě v souvislosti se současným zmírněním opatření proti covidu-19 moc studentů nevrátí. Nejvíce by jich mohlo přijet na koleje Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), kde se od pondělí obnoví většina laboratorní výuky pro všechny posluchače. Na kolejích by se jich mohly ubytovat stovky. Další vysoké školy počítají s návratem spíš menšího počtu studentů nebo žádným, protože budou pokračovat ve výuce na dálku. Vyplývá to z vyjádření zástupců vysokých škol, které oslovila ČTK.

Na kolejích mohli zůstat od poloviny října jen studenti, kteří získali výjimku z vládních opatření proti covidu-19, jako třeba cizinci či medici. Díky tomu tam setrvalo několik tisíc studentů, a to hlavně z Univerzity Karlovy (UK) a Českého vysokého učení technického (ČVUT). Ostatní museli odjet. Znovu vrátit se jich mohla část minulý týden, kdy se obnovila praktická výuka pro poslední ročníky a výuka doktorandů. Další budou moct nastoupit v souvislosti s obnovením výuky pro první ročníky a praktik pro všechny od pondělí.

Na koleje UK se podle Petra Podzimka z tiskového oddělení školy budou moct zájemci vracet v neděli. Koleje jsou na to podle něj připraveny. Vzhledem k začínajícímu zkouškovému období se ale očekávají maximálně desítky studentů, řekl. "Do této chvíle se na koleje vrátilo 200 studentů z celkového počtu 800 zapečetěných pokojů," dodal. V říjnu zůstalo na kolejích asi 6600 studentů, celková kapacita je pro zhruba 10.600 lidí.

Na kolejích ČVUT, kde může být ubytováno 7500 lidí, setrvalo v říjnu zhruba 5000 studentů. Nyní je tam podle Jany Kosturské ze Správy účelových zařízení ČVUT v Praze kolem 5200 studujících. "Od 3. prosince 2020 přijímáme nové žádosti o ubytování. Zatím nemáme představu, kolik nových studentů projeví zájem o bydlení na koleji," řekla. Ubytovaní se podle ní mohou na kolej vrátit kdykoli, ostatní pak po zpracování žádosti a přidělení koleje.

Stovky posluchačů se již podle mluvčího VŠCHT Michala Janovského nastěhovaly zpět na koleje VŠCHT a další stovky by se podle něj mohly vrátit v následujících dnech. Pokud budou mít výuku ve škole od pondělí, mohou na koleje přijet už od pátku, řekl. Kapacita ubytování VŠCHT je asi 1500 míst, v polovině října tam zůstávalo zhruba 600 lidí.

Menší množství navrátilců se předpokládá na České zemědělské univerzitě, kde bylo v druhé polovině října ubytováno asi 800 studentů z původních zhruba 2000. Dosud jich přijelo zpět asi deset a nově jich bude možná 50 až 100, uvedla mluvčí Karla Mráčková. Někteří studenti se podle ní budou moct vrátit v neděli, další v pondělí.

Na koleje Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) se studenti zatím nevrací, protože VŠE pokračuje ve výuce na dálku. Vedení školy podle mluvčí Martiny Mlynářové nyní nepovažuje z epidemického hlediska návrat studentů do prezenční výuky za vhodný. VŠE by podle ní navíc neměla kapacity na výuku skupin do 20 lidí, dodala.

Zdroj: 
ČTK