Datum zveřejnění: 
6. 11. 2020

Alternativní plicní ventilátory CoroVent zatím dostalo sedm nemocnic v Česku. Výrobci v těchto zařízeních dosud instalovali dohromady 14 ventilátorů. Další dodávky jsou plánovány na příští týden, podle situace v nemocnicích. Mluvčí ČVUT Andrea Vondráková to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Podle Vondrákové má nyní jeden ventilátor Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Ta ho také jako první začala využívat na sklonku října. Po dvou kusech dostaly nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, Žatci a Broumově, tři CoroVenty pak mají v Liberci a ve Slaném. Jeden ventilátor také doputoval do nemocnice ve Valašském Meziříčí.

Ústečtí lékaři jako první použili přístroj u pacienta s těžkým selháním plicních funkcí v důsledku nemoci covid-19 už 31. října. Primář tamní kliniky Josef Škola ve čtvrtek řekl, že cílem bylo získat zkušenosti s jeho použitím. Pacient byl podle jeho slov připojen 24 hodin a vše proběhlo bez problémů.

"Tým ČVUT v Praze denně mapuje potřeby v jednotlivých nemocnicích a na základě poptávky plicní ventilátory CoroVent rozděluje a distribuuje. Instalaci pro celou Českou republiku zajišťují dva odborné týmy, které zároveň proškolují nemocniční personál," uvedla Vondráková.

Plicní ventilátor CoroVent letos vznikl díky spolupráci Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, iniciativy COVID19 a třebíčské firmy MICo. Na 182 kusů ventilátoru přispěla veřejná sbírka, právě tyto přístroje jsou nyní distribuovány. Zdravotnická zařízení o ně mohou požádat prostřednictvím webu. Podle údajů z konce října o ně požádalo přes pět desítek zařízení.

Nový ventilátor v létě získal americkou certifikaci, která je zásadní pro jeho prodej v zahraničí. V říjnu také dostal českou certifikaci pro nouzové využití, což umožnilo distribuci přístrojů do nemocnic. Ty je mohou využít v případě, že už nebudou mít k dispozici žádná standardně certifikovaná zařízení. Podle výrobců je výhodou CoroVentů snadná obsluha i to, že jsou složeny z dobře dostupných komponentů.

Jako pomoc do Česka nedávno dorazily dohromady stovky standardních ventilátorů například z Německa, Rakouska, Maďarska, či ze strategických zásob EU a NATO.

V nemocnicích bylo s covidem podle posledních údajů 8236 pacientů, v těžkém stavu je téměř 1200 z nich.

Zdroj: 
ČTK