Datum zveřejnění: 
5. 11. 2020

Lékaři v ústecké Masarykově nemocnici začali využívat plicní ventilátor CoroVent vyvinutý v České republice pro léčbu pacientů s onemocněním covid-19. ČTK o tom dnes informovala Krajská zdravotní, pod niž nemocnice v Ústí patří.

Lékaři použili přístroj CoroVent jako první v ČR, a to u pacienta s těžkým selháním plicních funkcí v důsledku nemoci covid-19. Ventilátor vyvinul tým pod vedením Karla Roubíka na Fakultě biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Na vývoji techniky se podílela také lékařka ústecké kliniky anesteziologie Lenka Horáková.

"Ačkoliv je ventilátor CoroVent poměrně jednoduchý přístroj, který se doporučuje používat při nedostatku standardních plicních ventilátorů při léčbě onemocnění způsobeného novým typem koronaviru, poskytuje dostatečně kvalitní ventilaci podle nejnovějších lékařských doporučení," uvedla Horáková.

Přístroj odborníci navrhli z komponent běžně dostupných na trhu. "To umožňuje jeho rychlou výrobu ve velkém počtu kusů, jelikož není třeba čekat na speciální a na zakázku vyráběné díly," uvedl Václav Ort, který se na vývoji přístroje podílel.

Tým pod vedením Roubíka začal pracovat na CoroVentu v polovině března letošního roku. Testoval se v Kladně. "Lékaři (v Ústí) použili nouzový plicní ventilátor CoroVent poprvé o uplynulém víkendu. Cílem bylo získat zkušenosti s jeho použitím. Pacient byl připojen po dobu 24 hodin a vše proběhlo bez problémů," uvedl primář kliniky Josef Škola.

Zdroj: 
ČTK