Datum zveřejnění: 
4. 11. 2020

Nemocnice v Česku by v souvislosti s náporem pacientů s covidem-19 mohly začít využívat nový on-line systém pro sledování obsazenosti lůžek. Vyvinul ho Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze a jeho univerzitní start-up TRIX Connections. V uplynulých dnech systém vyzkoušela Fakultní nemocnice Ostrava. Podle vědců funguje dobře. Jeho plošné využití bude záležet na rozhodnutí krajů a vlády. Nemocnice v Moravskoslezském kraji by ho mohly začít využívat v řádu několika dnů. Novinářům to na dnešní on-line tiskové konferenci řekli autoři projektu.

Kvůli epidemii koronaviru jsou v současnosti nemocnice extrémně zatížené. Pravidelně musí ministerstvu hlásit změnu stavu intenzivních lůžek. Vědci z ČVUT se proto rozhodli vyvinout systém, který dokáže propojit různé systémy s daty o obsazenosti lůžek v jednotlivých nemocnicích. V Moravskoslezském kraji se do projektu zapojila také Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Systém se pak v druhé polovině minulého týdne začal pilotně ověřovat v ostravské fakultní nemocnici.

"Máme potvrzeno, že tam vyzkoušeli přenos dat v rámci tohoto systému a potvrdili nám, že funguje," řekl dnes novinářům vedoucí Projektové kanceláře CIIRC ČVUT a zakladatel TRIX Connections Vít Dočkal. Podle Petra Kadery z vývojového týmu je systém připraven na napojení na různé platformy, které jednotlivé nemocnice využívají. Čím více nemocnic by se do systému zapojilo, tím užitečnější by podle něj mohl být, protože by poskytoval centralizované a neustále aktuální informace.

"Jsme připraveni systém nasadit na nekomerční bázi," řekl Dočkal. Jde podle něj o otevřený systém, do kterého by se mohla zařízení zapojovat i postupně. "Záleží to na zájmu hejtmanů, krizových štábů v krajích, centrálního řídícího týmu vlády," dodal.

Konkrétně v Moravskoslezském kraji podle něj bude systém spuštěn zřejmě v řádu dnů. Mělo by se tam jednat hlavně o zapojení krajských nemocnic. Dnes s nimi podle Kadery začala technická jednání. "Jedná se hlavně o využití systému v nemocnici v Opavě a o tom, jaká data o obsazenosti lůžek se mohou vytáhnout z jejich systému," řekl. Jednání se podle něj vedou i o dodatečném systému pro monitoring dostupnosti ventilátorů či technologie pro mimotělní oběh. V další fázi by se mohli zapojit třeba i další poskytovatelé zdravotní péče v kraji, dodal.

Systém Lůžka On-line je podle Dočkala postaven na platformě Microsoft Azure a funguje jako webová služba, která přijímá informace o obsazenosti lůžek. Využívá aktuální data z příjmů v nemocnicích a dokáže je propojit s informacemi z jiných zdravotních zařízení, případně i se záchrannou službou. Nezpracovávají se přitom žádné pacientské či osobní údaje. Autoři projektu předpokládají, že by data byla k dispozici také krizovým štábům.

Podle koordinátora inovační strategie ČR Robina Čumpelíka z ministerstva průmyslu a obchodu jsou nabídky pomoci z akademické sféry v současnosti pro stát velmi důležité. Systém on-line monitoringu lůžek označil za jeden z příkladů klíčových až strategických projektů, které nyní české univerzity mají.

Zdroj: 
ČTK