Datum zveřejnění: 
27. 10. 2020

Armáda dnes přivezla z Itálie 60 plicních ventilátorů. Do České republiky je dopravil ze skladových zásob Severoatlantické aliance (NATO) vojenský letoun CASA. Na twitteru to dnes uvedli ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a armáda. Česko kvůli rostoucímu počtu hospitalizovaných lidí s onemocněním covid-19 nakupuje v posledních dnech stovky nových ventilátorů. Zároveň dostává desítky přístrojů jako humanitární pomoc.

"Armádní CASA dnes ráno odletěla do Itálie pro alianční pomoc. Do České republiky přepraví 60 plicních ventilátorů ze skladových zásob NATO," uvedl Metnar. Krátce po 16:00 armáda na twitteru informovala, že plicní ventilátory už do Česka dopravila.

Zařízení vojáci přivezli z italských aliančních skladů. Itálie na jaře patřila mezi nejpostiženější země koronavirem, Česko jí tehdy darovalo 10.000 jednorázových ochranných obleků a později 500.000 roušek. Odmítlo ale pomoci tehdy přetíženému italskému zdravotnictví vysláním vojenských lékařů.

Na konci minulého týdne měly české nemocnice k dispozici téměř 2000 přístrojů. Další stovky Česko nakupuje či dostává. V pondělí dorazilo 45 přístrojů z Rakouska a 150 z Maďarska, v neděli 30 z krizových zásob Evropské unie. Dále se jedná o dodání 105 ventilátorů z Nizozemska. V nemocnicích by mohlo pomoci také 182 plicních ventilátorů CoroVent vyvinutých na jaře ve spolupráci s ČVUT a vyrobených za peníze z dobročinné sbírky.

Plicní ventilátor je přístroj, který plně nebo částečně nahrazuje činnost plic a zajišťuje čerpání kyslíku po těle. Plíce jsou často při těžkém průběhu onemocnění covidem-19 zasaženy. V nemocnicích bylo k pondělnímu večeru aktuálně přes 5600 lidí s touto nemocí, z toho asi 800 v těžkém stavu, při kterém bývá plicní ventilace často nasazena.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář