Datum zveřejnění: 
19. 10. 2020

Vysokoškolské koleje v Praze již opustili téměř všichni studenti, kteří se z nich podle opatření vlády proti epidemii koronaviru měli minulý týden vystěhovat. Díky povoleným výjimkám přesto na kolejích zůstalo několik tisíc studentů. Většina z nich, a to kolem 11.800, je z Univerzity Karlovy (UK) a Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Vyplývá to z odpovědí zástupců vysokých škol na dotaz ČTK. Na kolejích UK je celková kapacita 10.564 studentů, na koleji ČVUT 7500 studentů.

Vláda minulé pondělí kvůli rostoucímu počtu nakažených s covidem-19 v Česku rozhodla, že vysokoškolští studenti musí opustit koleje, pokud mají bydliště jinde v ČR. Výjimku dostali studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů nebo ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách. Zůstat na kolejích mohou také studenti, kteří se nemohou vrátit domů kvůli riziku nákazy, nebo jsou v karanténě. Ačkoli podle opatření nesmí být ostatní na kolejích od minulé středy, některé vysoké školy jim daly na vystěhování čas do konce uplynulého týdne.

Mluvčí škol, které oslovila ČTK, dnes potvrdili, že studenti, kterých se opatření týkalo, již z kolejí odešli. V případě Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) zbývají podle mluvčího Michala Janovského jednotlivci, se kterými to škola řeší.

Většina studentů na kolejích UK a ČVUT v těchto ubytovacích zařízeních nadále zůstane, protože se na ně vztahují výjimky z opatření nebo jde o cizince. Čestné prohlášení o rizikovosti svého odjezdu do jiného bydliště, nebo o tom, že mají bydliště na koleji odevzdalo na UK 1098 studentů a na ČVUT 2500. "K minulému týdnu odešlo z kolejí celkem 450 osob," uvedl Petr Podzimek z tiskového oddělení UK. Na kolejích univerzity podle něj zůstalo 6758 lidí. Podobně na koleji ČVUT setrvalo kolem 5000 studentů, uvedla Jana Kosturská ze Správy účelových zařízení ČVUT v Praze.

Stovky mladých lidí pobývají nadále i na kolejích dalších pražských vysokých škol. Například Vysoká škola ekonomická (VŠE) měla podle mluvčí Martiny Mlynářové ubytovaných 1450 studentů, kteří mají bydliště v ČR a týká se jich usnesení vlády. Z nich 320 vyplnilo prohlášení, díky kterému mohou zůstat, takže studentů odjelo 1130, řekla Mlynářová. "Dále na kolejích zůstali cizinci, kterých je asi 1300," doplnila.

Na kolejích České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) je nyní ubytováno 533 lidí včetně cizinců. Odešlo 1185 studentů, uvedla mluvčí ČZU Karla Mráčková. Koleje VŠCHT podle mluvčího Michala Janovského opustilo z důvodů různých omezení od konce září asi 900 studentů z celkového počtu 1500. Prohlášení, podle kterého mohou Češi na kolejích zůstat, odevzdalo na ČZU 204 a na VŠCHT 150 lidí.

Zdroj: 
ČTK