Datum zveřejnění: 
14. 10. 2020

Dvě stovky plicních ventilátorů CoroVent jsou podle ČVUT připraveny k dodání do nemocnic. Zařízení mohou výrobce kontaktovat prostřednictvím formuláře na webu školy. Jde o ventilátory, na jejichž výrobu se lidé složili ve sbírce vyhlášené letos na jaře. Mluvčí ČVUT Andrea Vondráková o tom ČTK informovala v dnešní tiskové zprávě.

"Na webových stránkách ČVUT v Praze byla zřízena stránka s jednoduchým formulářem, po jehož vyplnění a zhodnocení možností bude CoroVent dodán do příslušného zařízení," popsala mluvčí. Uvedla, že prvním krokem je, právě na základě formuláře, zjistit poptávku po CoroVentu.

"O plicní ventilátor CoroVent smí žádat pouze zdravotnické zařízení s anesteziologicko-resuscitačním oddělením a se zkušeností s invazivní plicní ventilací," upozornila. Dodala, že stejným postupem nemocnice mohou požádat o celoobličejové masky Covmask.

Alternativní plicní ventilátor CoroVent vznikl letos na jaře díky spolupráci Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, iniciativy COVID19 a třebíčské firmy MICo. Má pomoci s případným nedostatkem ventilátorů v důsledku nárůstu pacientů s covid-19 ve stavu, který vyžaduje zavedení plicní ventilace. Tvůrci na jaře uváděli, že cena CoroVentu by mohla být proti běžným ventilátorům zhruba desetinová. Vyjádření k nynější ceně ČTK shání.

V srpnu získal český plicní ventilátor americkou certifikaci FDA EUA (Emergency Use Authorization), která má usnadnit především jejich prodej do zahraničí. Certifikace podle firmy otevřela možnosti exportu CoroVentů do Severní a Jižní Ameriky, zemí Blízkého východu či Asie. Zástupci MICo už také dříve uvedli, že pro Česko připraveno 182 kusů pořízených ze sbírky.

V Česku musí přístroj projít ještě procesem standardní certifikace. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) však pro použití v urgentní medicíně v ČR není nutné, aby měl ventilátor všechny potřebné certifikace pro běžnou zdravotní péči.

Prymula dnes také ČTK řekl, že ministerstvo zdravotnictví pořídilo od začátku epidemie covidu-19 pro nemocnice 500 nových plicních ventilátorů. Dostaly je státní, krajské i soukromé nemocnice. Dalších 50 plicních ventilátorů, právě CoroVentů, dostanou nemocnice v Praze, Plzni a Hradci Králové z daru od společnosti PPF. Tyto ventilátory MZ rozdělí po deseti do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Thomayerovy nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice v Plzni a po pěti dostanou Fakultní nemocnice Hradec Králové a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Podle dat o kapacitách nemocnic zveřejněných serverem Hlídač státu bylo v nemocnicích v neděli 1786 lůžek s umělou plicní ventilací, z nichž bylo 953 obsazeno pacienty s covidem i jinými diagnózami.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář