Datum zveřejnění: 
7. 10. 2020

Ministerstvo zdravotnictví pořídilo od začátku epidemie covidu-19 pro nemocnice 500 nových plicních ventilátorů. Dostaly je státní, krajské i soukromé nemocnice. Na dotaz ČTK to dnes řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Mezi březnem a červnem podle zveřejněných faktur za plicní ventilátory ministerstvo zdravotnictví zaplatilo přes 100 milionů korun. Podle dat o kapacitách nemocnic zveřejněných serverem Hlídač státu bylo v nemocnicích v neděli 1786 lůžek s umělou plicní ventilací, z nichž bylo 953 obsazeno pacienty s covidem i jinými diagnózami.

Dalších 50 plicních ventilátorů dostanou nemocnice v Praze, Plzni a Hradci Králové z daru od společnosti PPF. Jde o první ventilátory značky CoroVent, na jejichž vývoj se na jaře vybíralo ve sbírce. Potřebných deset milionů korun lidé poslali za jediný den. Výrobu pak zahájila třebíčská firma Mico.

"Plicní ventilátor, vyvinutý týmem odborníků z ČVUT v rámci platformy COVID19CZ, již získal prestižní certifikaci americké FDA a nyní bude sloužit i u nás," uvedl k tomu v tiskové zprávě ministr Prymula. Při použití v ČR v urgentní medicíně podle něj není nutné, aby měl ventilátor všechny potřebné certifikace pro běžnou zdravotní péči.

"Věřím, že v rámci nouzového stavu bude finalizována certifikace ventilátoru i u nás a přístroj bude připraven, pokud by došlo ke kritické situaci a ve zdravotním systému by nebyl dostatek klasických ventilátorů," uvedl k tomu Vladimír Černý, předseda České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní péče České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, který vede ministerskou skupinu sledující kapacity nemocnic.

Ministerstvo získané ventilátory rozdělí po deseti do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Thomayerovy nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice v Plzni a po pěti dostanou Fakultní nemocnice Hradec Králové a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Lékařů intenzivní péče je v Česku asi 4000, sester 15.500. Lůžek na odděleních intenzivní péče bylo letos v březnu kolem 4450. Tehdy lékaři uvedli, že české zdravotnictví zvládne 33.000 hospitalizovaných s covidem-19.

V současné době je v nemocnicích 1387 pacientů s covid-19, ve vážném stavu je 326 z nich. Ještě v polovině března byla v nemocnicích s koronavirem jen stovka lidí. Černý v úterý uvedl, že podle jeho odhadů je asi deset procent lidí v nemocnicích primárně z jiných důvodů, než že potřebují akutní lékařskou péči. Nemohou být například vráceni do zařízení sociálních služeb nebo nemají nikoho, kdo by se o ně mohl postarat.

Zdroj: 
ČTK