Datum zveřejnění: 
15. 9. 2020

Třebíčská firma MICo Medical má pro Česko připravených 182 plicních ventilátorů CoroVent určených pro pacienty s koronavirem, na které se složila česká veřejnost a dárci. Přístroje jsou vyrobené, uložené ve skladu. Pokud by nastal krizový scénář a byl plicních ventilátorů nedostatek, jsou připravené, uvedl dnes na dotaz ČTK mediální zástupce společnosti Jan Kubát. Zatím podle něj o tyto ventilátory žádná nemocnice nepožádala.

Plicní ventilátor CoroVent vznikl letos díky spolupráci Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, iniciativy COVID19 a firmy MICo. Třebíčská společnost zahájila jejich sériovou výrobu koncem dubna. V srpnové tiskové zprávě firma MICo uvedla, že zatím vyrobila téměř 400 plicních ventilátorů. Část se zavázala vyrobit v crowdfundingové kampani, další poskytla pro testování.

Minulý měsíc získal tento český plicní ventilátor americkou certifikaci FDA EUA (Emergency Use Authorization), která by podle výrobce měla usnadnit prodej těchto ventilátorů v zahraničí. Jednatel MICo Medical a majitel skupiny MICo Group Jiří Denner tehdy uvedl, že ventilátory CoroVent jsou zatím certifikované jen pro použití v urgentních případech, ale že řada zemí tento certifikát považuje za dostačující záruku funkčnosti a bezpečnosti přístroje.

Počátkem tohoto měsíce vstoupila do MICo Medical jihokorejská skupina Korean Heavy Industry & Development (KHIND). Stala se jejím polovičním vlastníkem. Po získání americké certifikace jde o další rozhodnutí s cílem zajistit prodeje ventilátorů CoroVent na zahraničních trzích, uvedl Denner v následné tiskové zprávě.

Zdroj: 
vst kš