Datum zveřejnění: 
3. 9. 2020

Desítky vzdělávacích videí nabídne Festival vědy, který začíná dnes a potrvá do 30. listopadu. Popularizační akce, která se obvykle koná na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích, bude letos kvůli koronaviru on-line. Festival se tematicky zaměří na inovace pro budoucnost.

Příspěvky zahrnou několik oborů. Podle Ireny Krumlové z organizačního týmu se návštěvníci mimo jiné dozví, jak se provádějí zkoušky konstrukce budov či co je mikrobiom. Další komentovaná videa budou třeba o vlivu změn klimatu na chování rostlin, způsobech testování koronaviru, ale i o malování světlem.

Festival čítá 70 video expozic, které cílí na děti i dospělé. Připravují je akademická pracoviště, vysoké školy, firmy a volnočasové instituce.

Pro zájemce budou připraveny i otázky. Pokud je zodpoví, mohou se zúčastnit programu Chytrá hlava a soutěžit o řadu cen - například 3D tiskárnu, nebo model lidského těla. "Losovat se bude ve dvou vlnách, poprvé v září a pak ještě jednou," podotkla Krumlová.

Festival vědy letos bude poosmé. Pořádají ho ČVUT, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy.

Zdroj: 
ČTK