Datum zveřejnění: 
25. 8. 2020

Český plicní ventilátor CoroVent určený pacientům s koronavirem získal americkou certifikaci FDA EUA (Emergency Use Authorization), která by měla usnadnit prodej těchto ventilátorů v zahraničí. O úspěch se zasloužil tým Karla Roubíka z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT s třebíčskou firmou MICo Medical, která začala tyto plicní ventilátory letos zjara vyrábět. Zatím jich vyrobila skoro 400. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy spoečnosti MICo Medical.

Firma uvedla, že desítky ventilátorů vyrobila pro nezávislé testování a mezinárodní obchodní účely. Podle majitele skupiny MICo Jiřího Dennera byl ale bez platné certifikace nákup většího množství ventilátorů pro zákazníky problematický a v řadě případů nemožný. "Absence FDA certifikace se ukázala být naprosto zásadní a několik potenciálně velmi zajímavých a lukrativních obchodů jsme kvůli tomu skutečně nerealizovali," uvedl.

V Evropě podle tiskové zprávy nevznikl v těchto měsících žádný obdobný projekt, který by se dostal do fáze výroby a certifikace, uvedl dnes web Seznam Zprávy. Ventilátory CoroVent jsou zatím certifikované jen pro použití v urgentních případech, podle Dennera už ale řada zemí certifikát považuje za dostačující záruku funkčnosti a bezpečnosti přístroje.

"První a řekl bych nejdůležitější potvrzení v podobě mezinárodně uznatelného certifikátu jsme získali. Teď před námi stojí další výzvy, jako je například certifikát CE zdravotnického zařízení," uvedl Roubík. Dodal, že na tom už jeho tým s firmou MICo pracuje.

Plicní ventilátor CoroVent vyvinuli odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ. Část z dosavadních skoro 400 kusů se firma zavázala vyrobit v crowdfundingové kampani. Při zahájení sériové výroby ventilátorů koncem dubna Denner v Třebíči řekl, že eviduje poptávky z mnoha zemí. Dnes firma uvedla, že zájem o ventilátory pro urgentní použití v zahraničí trvá.

Zdroj: 
ČTK