Datum zveřejnění: 
24. 8. 2020

Desítky pozoruhodných rodinných domů postavených v Česku za posledních šest let představuje třetí díl knihy 99 domů. Připravili ji architekti Ján Stempel, Jan Jakub Tesař a Petr Pištěk. Titul navázal na předchozí díly z let 2012 a 2016, na rozdíl od nich však popisuje výhradně novostavby. Výraznější je v ní také téma udržitelnosti. O knize dnes ČTK informovala mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. Publikace je jedním z výstupů Ústavu navrhování I Fakulty architektury (FA) ČVUT, kde autoři také působí.

Romana Vylitová z oddělení vnějších vztahů FA uvedla, že autorský tým vybíral z více než 300 přihlášených realizací. Titul podle ní neslouží jen jako inspirace pro architekty a stavebníky, ale cílí na kohokoliv, koho zajímá současná česká architektura. Měl by také pomoci lidem zorientovat se v požadavcích na přípravu stavby rodinného domu.

Podle Stempela kniha představuje "dobré domy" od tvůrců, kteří umí pracovat s atmosférou a pocity, které má dům vyvolat. Vybrané, a podle tvůrců rozmanité, příklady pocházejí od sedmi desítek architektonických kanceláří. Bohatou fotodokumentaci pak doplňují komentáře popisující architektonickou koncepci každé stavby. V úvodním textu se architekt Dalibor Borák také věnuje tématu energetické náročnosti domů.

"Třetí díl ve srovnání s předchozími dvěma díly nabízí vyšší kvalitu v detailním provedení. Ukazuje, jakým vývojem prochází technologie a materiály, které se při stavění používají. Domy z prvního dílu neměly k dispozici dnešní možnosti. Z hlediska udržitelnosti a energetické úspornosti jsou domy mnohem dál," poznamenal k rozdílům oproti předchozím titulů spoluator Jan Jakub Tesař.

Výhradně na novostavby se podle tvůrců tento titul zaměřil proto, že rekonstrukcí a přestaveb v poslední době přibývá. Autoři se jim tedy rozhodli věnovat samostatnou knihu.

Zdroj: 
ČTK