Datum zveřejnění: 
28. 7. 2020

Praha 28. července (ČTK) - Novinky ze světa částicové fyziky zazní na konferenci ICHEP 2020 (International Conference on High Energy Physics). Jubilejní 40. ročník, který začne dnes a potrvá do 6. srpna, je kvůli koronaviru on-line. Původně měla být akce v Praze. Některé přednášky a workshopy cílí i na laiky, pořadatelé je budou vysílat na YouTube. Konference se koná jednou za dva roky.

V části pro odborníky promluví zhruba 800 řečníků a bude přes videokonfereční platformu Zoom. Předseda organizačního výboru Zdeněk Doležal z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF UK) už dříve ČTK řekl, že ačkoliv je kapacita plná, pořadatelé i tyto nahrávky zveřejní na YouTube.

Konference má 17 sekcí a je největší událostí oboru. "Těšíme se na to, že nám (vědci) řeknou, jestli někde objevili další odchylky od standardního modelu elementárních částic, což je teorie, které věříme a která platí, ale víme, že nepopisuje úplně všechno," řekl ČTK Doležal.

Na YouTube se počátkem srpna odehraje program pro veřejnost. Třetího srpna o poznávání vesmíru pomocí gravitačních vln pohovoří nobelista Barry Barish. Právě za detekci gravitačních vln získal Barish v roce 2017, společně s Rainerem Weissem a Kipem Thornem, Nobelovu cenu.

Ve středu 5. srpna je v plánu například živě přenášená ukázka částicového experimentu ATLAS v CERN či premiéra filmu Den s částicemi o dni českého částicového fyzika. Bude i přednáška švýcarského astronauta Claude Nicolliera a také workshop Martina Rybáře z MFF UK o fyzice piva. Rybář má vystoupit také o den později na akci v pražském klubu Cross. Tam se představí i ÚDiF neboli Úžasné divadlo fyziky - skupina, která předvádí fyzikální show. Konferenci zakončí DJ set živě přenášený z CERN.

V roce 2022 se má konference konat v italské Boloni. Do Prahy se podle plánů přední světoví částicoví fyzici sjedou až v roce 2024.

Zdroj: 
CTK