Datum zveřejnění: 
8. 7. 2020

Posílit technické řešení staveb v projektech zaměřených na zlepšení životních podmínek lidí v různých zemích má za cíl za cíl letní škola Rozvojové září na ČVUT. Workshop Rozvojové září, který se koná od 7. do 11. září v dejvickém areálu, cílí na studenty technických oborů, pracovníky rozvojových a humanitárních organizací, ale i zájemce bez hlubších znalostí. Na workshop naváže maraton, jehož účastníci připraví konkrétní prospěšný počin. ČTK to řekl spolupořadatel školy Jan Tilinger, který vede Centrum pro mezinárodní rozvojové projekty ČVUT.

Škola volně navazuje na cyklus přednášek Rozvojové středy. Podle Tilingera se zaměří na přípravu staveb v rozvojových projektech, ale i další příbuzné oblasti. "Letní škola uvede účastníky do velmi široké problematiky. Vyslechnou si přednášky, jak řešit pitnou vodu, zakládání v píscích či logistiku v místech, kde je špatný terén. Jak se dělají projekty v tropech nebo v horách," popsal Tilinger. Na programu jsou klasické i on-line přednášky expertů z Nizozemska, Spojených států i domovské vysoké školy.

Na pracovníky humanitárních organizací se podle Tilingera škola zaměřuje proto, že se technická specifika v některých humanitárních a rozvojových počinech opomíjejí. "Někteří lidé se tím zabývají dlouhodobě, ale nemají třeba nejmenší ponětí, jak se zakládají domy," podotkl Tilinger. Ve stavbách pak často například chybí řádné základy a dům se začne bortit.

"Spolupráce s místními partnery je často strašně narychlo, horkou jehlou. Jde to ráz naráz a když to člověk nemá zažité, tak vlastně neví, na co všechno se zaměřit, promyslet, co by neměl opomenout. A proto to děláme," popsal pedagog. Sám má ohledně rozvojových akcí zkušenost například z výstavby solární školy v Himaláji.

Tilinger dodal, že součástí letní školy bude workshop práce s bambusem. Rozvojový maraton pak na školu naváže během podzimu. Podle Tilingera by měl vyústit v počin na míru pro některou z organizací, které se na humanitární a rozvojovou pomoc zaměřují. Účastníci maratonu je osloví ohledně toho, co potřebují řešit. Poté se pokusí řešení problému projektovat.

ČVUT pořádá letní školu ve spolupráci s Českou rozvojovou agenturou. Podle Tilingera bude zřejmě pokračovat i příští rok.

 

 

Zdroj: 
CTK