Datum zveřejnění: 
25. 6. 2020

Vyšší kapacitu a moderní zázemí získají po rekonstrukci dvě největší posluchárny Fakulty stavební Českého vysokého učení technického v Praze. Škola s úpravou začala v červnu, vyjde na téměř 84 milionů korun. Studenti se do přednáškových sálů vrátí v lednu 2021. Mluvčí ČVUT Andrea Vondráková to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

"Původně mohlo v učebnách postavených v roce 1978 usednout celkem 480 studentů, po přestavbě bude kapacita prostor zvětšena na 540 míst, z toho 12 pro osoby se sníženou schopností pohybu," popsala Lidmila Kábrtová z PR oddělení fakulty. Rekonstrukce vyjde na 83,9 milionu korun. Fakulta zaplatí 12,6 milionu, zbytek pokryje dotace Ministerstva školství.

Podle proděkana pro výstavbu Adama Vokurky byla kompletní rekonstrukce plánována už dlouho. "Stávající stav těchto poslucháren nevyhovuje z hlediska jejich vybavenosti technologiemi, z důvodu omezeného množství datových sítí zde nebylo například možné využívat moderní výukové metody," popsal a dodal: "Také jejich technický stav není celkově dobrý a pro výuku neposkytuje odpovídající komfort. Na konci životnosti jsou veškeré rozvody sítí, vytápění a větrání. Fasáda i střecha vykazují značné úniky tepla. Špatná je i akustika v sálech." Katedra bude řešit také přístupový a kamerový systém.

V zimním semestru, který začíná 21. září, budou hromadné přednášky v menších fakultních posluchárnách.

Komplex budov Fakulty stavební sídlí v pražských Dejvicích. Mimo hlavní město má fakulta objekty v Telči, Srbsku na Berounsku a vesnici Mariánská, která je součástí Jáchymova. Mimopražské budovy slouží jako výuková střediska. Vokurka ČTK sdělil, že například na projektovou přípravu oprav v Mariánské je letos vyhrazeno půl milionu korun. Pět milionů půjde na přípravu celkové rekonstrukce budovy B a 3,5 milionu spolknou další úpravy spojené s chodem fakulty.

ČVUT má osm fakult a přes 18.000 studentů. Podle kancléřky Lucie Orgoníkové je letošní rozpočet ČVUT zhruba 6,6 miliardy korun. Plán investičních aktivit pro rok 2020 čítá stavby a úpravy v různých fázích za 5,2 miliardy korun. Zahrnuje například rekonstrukci ateliérů v Kruhu u Jilemnice, kolejí na Strahově, v Bubenči a Hlávkovy koleje či budovy v pražské ulici Trojanova.

Zdroj: 
ČTK