Datum zveřejnění: 
11. 6. 2020

Na další zdokonalení již vyvinutých ochranných pomůcek, například přetlakových roušek nebo přetlakových masek, chtějí výzkumníci z ČVUT použít výtěžek peněžní sbírky vyhlášené Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou (ČISOK). Ve sbírce pro školu se podařilo vybrat 607.000 korun. Rektor ČVUT Vojtěch Petráček dnes v Praze od komory převzal symbolický šek a zároveň novinářům představil ochranné prostředky a přístroje, na kterých se ČVUT během krize kvůli koronaviru podílela.

Komora letos uspořádala sbírku místo tradičního předávání Ceny Arnošta Lustiga, kterou dostávají lidé, kteří se zasloužili o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot - zejména statečnosti, lidskosti a spravedlnosti. Podle prezidenta ČISOK Pavla Smutného místo toho komora oslovila své partnery, aby podporu přesměrovali právě do sbírky pro ČVUT. Smutný dnes uvedl, že jej zaujala invence školy, která se v počátcích krize pustila do přípravy ochranných prostředků. Peníze komora získala za 14 dní.

"My bychom to chtěli využít na rozvoj prostředků, které jsme vyvinuli, na jejich další fáze. Rozhodně se tady připravují věci, které by nám měly pomoci v případě další vlny," řekl ČTK rektor ČVUT Vojtěch Petráček. "Například přetlakové roušky, které by měly mít také viditelnou mimiku, přetlaková maska, která by zase neměla dechový odpor. Toto s kolegy rozvíjíme, ale určitě se musíme zamyslet nad tím, kde je to nejvíce potřeba v tuto chvíli," dodal k využití peněz.

V březnu na ČVUT vznikl například prototyp respirátoru vyráběného pomocí 3D tiskáren. Později zapojení výzkumníci a firmy připravili model pro hromadnou produkci na vstřikolisech. V květnu tyto respirátory začala vyrábět firma Cardam, dceřiná společnost České zbrojovky, Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR a společnosti Beneš a Lát.

Mluvčí CZG - Česká zbrojovka Group Eva Svobodová dnes ČTK řekla, že respirátory tento týden získaly plnou certifikaci. Cardam už počátkem května dodal ministerstvu zdravotnictví (MZ) prvních 5000 kusů respirátorů, zbylých 45.000 měl doručit po plné certifikaci. Podle Svobodové zatím není jasné, kdy resort respirátory převezme.

ČVUT, resp. výzkumníci z Fakulty biomedicínského inženýrství také na jaře spolupracovali na přípravě alternativních plicních ventilátorů CoroVent pro pacienty s koronavirem. Na dotaz, kdy třebíčská skupina firem MICo, která ventilátory vyrábí, připraví dříve avizovaných 500 kusů, Petráček uvedl, že to závisí na tom, jak je bude schopen přijímat stát.

"Nemá cenu je vyrábět, dokud státní objednávka, což je 500 kusů, nemůže být realizována. Tam se realizuje v tuto chvíli certifikační proces, až bude hotový, tak stát doplatí svých 250 kusů," řekl.

V březnu lidé na ventilátory přispěli částkou více než 14 milionů korun, ČVUT minulý týden uvedla, že firmě MICo tato suma umožnila vyrobit 250 kusů. Celkově má k dispozici 380 respirátorů. Rektor doufá, že až bude domácí proces certifikace dokončen, budou jednání s ministerstvem zdravotnictví pokračovat tak, jak bylo v době krize dohodnuto.

 

Zdroj: 
CTK