Datum zveřejnění: 
10. 6. 2020

Většina českých vysokých škol si letos polepšila v mezinárodním žebříčku, který každoročně zveřejňuje britská společnost Quacquarelli Symonds (QS). Nejvýše se z českých zástupců stejně jako v minulých letech umístila Univerzita Karlova, která poskočila z loňského 291. místa na 260. V první pětistovce jsou ještě pražské Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT).

VŠCHT je na 342. místě, loni byla 355. ČVUT si polepšilo dokonce o 66 míst a obsadilo v letošním roce v celkovém hodnocení 1604 univerzit 432. příčku.

"Umístění ČVUT mezi 450 nejlepších univerzit na světě je skvělým pokrokem. Vzestup v hodnocení naší univerzity odráží kvalitní práci všech zaměstnanců a studentů ČVUT a jejich stále aktivnější zapojení do vědeckých, výzkumných a inovačních aktivit, které přinášejí ovoce ve formě publikací, patentů a dalších realizovaných projektů," poznamenal k hodnocení rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Žebříček zpracovává od roku 2004 poradenská společnost QS. Výsledky shrnují šest kritérií, a to akademickou pověst, pověst u zaměstnavatelů, počty citací na akademického pracovníka, počty zahraničních pracovníků, počty zahraničních studentů a poměr mezi studenty a učiteli. České univerzity si nejlépe vedou právě v kategorii, která hodnotí podíl mezi počtem akademických pracovníků a studentů, která udává hypotetickou průměrnou velikost třídy na dané univerzitě.

V letošním srovnání QS zvítězil stejně jako loni Massachusettský technologický institut (MIT) následován Stanfordovou a Harvardovou univerzitou. V první desítce se umístily ještě další dvě americké univerzity, čtyři britské a švýcarská univerzita ETH Curych. Tyto prestižní školy mají rozpočty v řádech miliard dolarů.

Dalšími českými školami, které společnost mezi instituce klasifikované v první tisícovce zahrnula, jsou brněnská Masarykova univerzita (531.-540.), Univerzita Palackého v Olomouci (591.-600.), Vysoké učení technické a také Mendelova univerzita v Brně (shodně 701.-750.), Technická univerzita v Liberci (751.-800.), jakož i Univerzita Pardubice a Česká zemědělská univerzita v Praze (shodně 801.-1000.). Mendelova univerzita v Brně a Univerzita Pardubice jsou v žebříčku nově, naopak oproti loňsku vypadla Ostravská univerzita.

Srovnávacích žebříčků univerzit existuje celá řada, Univerzita Karlova se v nich tradičně umisťuje nejlépe mezi českými univerzitami. Jiné české školy, například ČVUT nebo Vysoká škola ekonomická, se ale slušně umisťují v oborových žebříčcích zaměřených například jen na technické nebo ekonomické univerzity.

Zdroj: 
ČTK