Datum zveřejnění: 
5. 6. 2020

Vodohospodáři ze Středočeských vodáren, Kladno a Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT (FBMI) budou spolupracovat na výzkumu. Zaměří se na výskyt a dopad léčiv, nanomateriálů a hormonů v odpadní vodě. ČTK o tom dnes informovala mluvčí kladenské radnice Lucie Steinerová.

"Naše kolegyně chemičky se zabývají ekologií vody, zkoumají například, jaký dopad má vypouštění hormonů, léků a dalších látek do odpadních vod. Je to problém antikoncepce, nanomateriálů a mírně radioaktivních látek, které se objevují v odpadních vodách a nikdo neví, co přesně mohou způsobit. Tímto výzkumem bychom, společně se Středočeskými vodárnami, chtěli přispět k řešení tohoto problému," uvedl proděkan FBMI Jozef Rosina.

Zástupci zmíněných institucí podepsali memorandum o spolupráci. Podle kladenského primátora Dana Jiránka (ODS) partnerství mezi městem, vysokou školou a vodohospodáři velmi upevnila také koronavirová krize, kdy fakulta vytvořila prototyp jednoduchého plicního ventilátoru, který už je v komerční výrobě a dostupný pro zdravotnictví.

Jedním z konkrétních výstupů spolupráce je také vznik společného výzkumného střediska neboli vzdělávacího institutu v areálu bývalých kladenských kasáren. Zde už fakulta svoje prostory má a od města získala další budovu. "Tato budova má být celá věnovaná biologii a chemii, to znamená, že společná práce s vodohospodáři by probíhala právě zde," doplnil proděkan.

Podle generálního ředitele Středočeských vodáren Jakuba Hanzla je myšlenka společného vzdělávacího institutu vysoké školy a vodohospodářů dosud v počátcích a ještě není rozhodnuto o jeho podobě. "Nicméně práce na tom intenzivně pokračují a pokračovat budou - bez ohledu na existenci institutu máme společný zájem o spolupráci," dodal Hanzl.

Zdroj: 
ČTK