Datum zveřejnění: 
14. 5. 2020

Praha 14. května (ČTK) - Uchazeči o vysokoškolské studium letos kvůli mimořádné situaci kolem koronaviru nebudou muset na některých oborech výjimečně skládat přijímací zkoušky. Tam, kde se uskuteční, budou většinou v pozdějších termínech než obvykle nebo se budou moct konat nově i přes internet. Konkrétní podoba zkoušek bude v jednotlivých částech škol odlišná a bude záležet na jejich rozhodnutí. Vyplývá to z vyjádření zástupců pražských vysokých škol, kteří odpověděli na dotazy ČTK.

O konkrétní podobě přijímacích zkoušekh rozhoduje každá vysoká škole nebo její fakulta sama. Termíny začnou letos často v druhé polovině června, kdy někteří maturanti ještě nebudou mít hotové maturitní zkoušky. Iniciativa Férové přijímačky na VŠ 2020 proto upozornila, že slovenští uchazeči o studium v ČR mohou být ve výhodě, protože na Slovensku letos maturitní zkoušky nebudou. Zástupci středoškoláků proto vyzvali vysoké školy, aby zajistily stejné podmínky pro přijímání Čechů a Slováků.

Vedení Univerzity Karlovy podle jejího mluvčího Václava Hájka předpokládá, že přijímací zkoušky budou podobné jako v minulosti. Podle něj férově a transparentně ověřují znalosti a dovednosti uchazečů. "Předpokládáme, že zájemci o studium na Univerzitě Karlově se na studium, potažmo přijímací zkoušky, připravují dlouhodobě a kontinuálně, nikoliv až po složení maturitní zkoušky," uvedl. O konečné podobě přijímacího řízení nicméně rozhodují samotné fakulty, dodal.

Například Fakulta humanitních studií UK tak nahradila zkoušku zadáním domácí práce, kterou mají uchazeči odevzdat do konce května. Katolická nebo husitská teologická fakulta budou na většinu svých bakalářských oborů přijímat bez zkoušek.

Mimořádnou situaci se chystají zohlednit i fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. Podle její mluvčí Martiny Mlynářové některé části školy posouvají přijímací zkoušky na pozdější termíny, jiné se připravují na zkoušky přes internet a další zvažují i přijímání podle studijních výsledků ze střední školy. Jednotlivé fakulty podle ní oznámí podobu přijímacího řízení příští týden.

Podmínky přijímání se změnily také na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU). S ohledem na letošní mimořádnou situaci podle prorektora Jiřího Remeše většina fakult rozhodla o prominutí přijímacích zkoušek. Podle něj se dá říct, že by uchazeči z řad českých maturantů na ČZU neměli být v nevýhodě oproti svým slovenským protějškům.

Přijímací zkoušky zrušily rovněž některé části Českého vysokého učení technického v Praze. Stavební a strojní fakulta uchazečům o studium prominou zkoušku z matematiky. "Vzhledem ke změně podmínek přijímacího řízení fakulta očekává zvýšení zájmu o druhé kolo přijímacího řízení, do něhož se uchazeči mohou hlásit 1. června až 31. července 2020. Přesto nehrozí, že by nebylo možné poptávku uchazečů uspokojit," uvedla proděkanka stavební fakulty Zuzana Pešková.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT) přijímací zkoušky neorganizuje ani v jiných letech, řekl mluvčí Michal Janovský. Rozhodující pro přijetí na VŠCHT je podle něj prospěch ze střední školy. Jedinými změnami byl posun termínů podání přihlášek kvůli pandemii a možnost doložit namísto potvrzení lékaře čestné prohlášení, dodal.

 

Zdroj: 
Česká tisková kancelář