Datum zveřejnění: 
13. 5. 2020

Praha 11. května (ČTK) - České univerzity a další akademické instituce poskytují výkon svých počítačů mezinárodnímu projektu Folding@home, který hledá lék na nemoc covid-19 způsobovanou koronavirem. Zapojilo se do něj už 39 týmů z 15 institucí z Česka. Největší výpočetní výkon nyní z českých týmů nabízí Fakulta informačních technologií (FIT) Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Následuje Vysoké učení technické v Brně a Západočeská univerzita v Plzni. V tiskové zprávě to dnes oznámila mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. V celosvětovém žebříčku je FIT ČVUT poskytnutým výkonem na 258. pozici z 253.000 zapojených týmů.

Folding@home využívá výpočty poskytnutých počítačů z celého světa k simulaci skládání proteinů. Do projektu se mohou zapojit i laici. FIT ČVUT vyhradila pro projekt část výpočetní kapacity ze svých platforem ClusterFIT a CloudFIT. Podle vedoucího ICT oddělení Martina Vaňka nebyl problém propůjčit zrovna nevyužitý výkon pro dobrou věc. "I když stroje běží naplno, finanční náročnost není o moc větší než v běžném provozu," doplnil.

Studenti FIT také vytvořili web s přehledem výsledků výkonu poskytnutého do projektu Folding@home českými týmy. Kromě zmíněných škol se v Česku do projektu zapojily například i Akademie věd ČR, Univerzita Karlova, Masarykova univerzita v Brně, Česká zemědělská univerzita v Praze, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem nebo Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava.

 

Zdroj: 
CTK