Datum zveřejnění: 
6. 5. 2020

Praha 6. května (ČTK) - Projekty zaměřené na vzdělávání bodovaly na studentském on-line hackathonu UniHack, který se konal od 1. do 3. května. Hackathon vyhrál tým, který navrhl webovou platformu sdružující učitele. Zvláštní cenu získali výzkumníci za aplikaci pro zasílání testů. Týmy řešily 55 výzev a odevzdaly 20 projektů. Mluvčí ČVUT Andrea Vondráková to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Akci organizovali především studenti a vyučující Fakulty informačních technologií ČVUT.

"Tvůrčitelé je webová platforma sdružující učitele, kteří mají vůli dělat věci jinak. Jedná se o učitelskou sociální síť, která slouží pro sdílení inspirace, zkušeností, postupů a využívání nástrojů," popsal vítězný návrh David Koutný z inovátorského týmu MlyKo. Autoři dostanou 30.000 korun.

Fakulta informačních technologií ČVUT, která hackathon iniciovala, pak udělila speciální cenu a stejnou finanční odměnu počinu "Pošli testy", za kterým stojí skupina inovátorů z ČVUT a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

"Přínos naší aplikace spočívá v tom, že přibližujeme studenty a vyučující. Pokud by nastala situace, kdy se student nemůže dostavit do školy, tak jednoduše pošle své písemné práce ve formátu pdf do školního systému, který je díky naší aplikaci dokáže lépe zpracovat," řekl spolutvůrce aplikace Jiří Hanuš.

Cílem hackathonu bylo pomoci najít řešení pro firmy a instituce zasažené krizí kvůli koronaviru. Témata byla například stabilizace firem, chytřejší zdravotnictví, vzdělávání pro budoucnost či umělá inteligence. Akci, které se zúčastnilo 112 hackerů a 63 mentorů, podpořily iniciativa prg.ai, zaměřená na umělou inteligenci, a hlavní město Praha.

 

Zdroj: 
Česká tisková kancelář