Datum zveřejnění: 
24. 4. 2020

Praha 24. dubna (ČTK) - Části Univerzity Karlovy (UK) a České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) se zřejmě v omezené míře znovu otevřou pro studenty všech ročníků až od pondělí 4. května, a nikoli už 27. dubna, jak předpokládá rozhodnutí vlády ze čtvrtka. Příští týden by se školy měly rozhodnout, jakým způsobem budou omezenou činnost organizovat. Vyplývá to z informací od zástupců obou univerzit. Na úpravě podmínek pro pobyt studentů ve škole pracují nyní i další pražské vysoké školy, dosavadní omezený provoz se podle nich zásadně nezmění.

Od pondělí se podle rozhodnutí vlády v omezeném režimu otevřou vysoké školy pro studenty všech ročníků, a to pro aktivity nanejvýš pěti lidí. Vláda tak ještě více uvolnila opatření, které školy kvůli šíření koronaviru od 11. března zavřelo. Od tohoto týdne jsou vysoké školy otevřené v omezené míře pro aktivity studentů v posledním ročníku studia, jako jsou individuální konzultace či zkoušky, včetně státnic a rigorózních zkoušek.

"V týdnu od 27. dubna 2020 si fakulty rozhodnou a nastaví způsob výuky, individuálních konzultací a zkoušení tak, aby od 4. května 2020 v intencích uvedeného usnesení vlády byla obnovena výuková a další činnost na všech fakultách UK," uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v dopise fakultám, který má ČTK k dispozici. Upozornil je zároveň, že v řádu dnů by mohlo nastat další rozvolnění opatření. Podle něj lze uvažovat o navýšení počtu studentů na deset lidí ve výuce, případně na 20 studentů v laboratorní či praktické výuce. Zdůraznil, že je ale dál potřeba dodržovat všechna hygienická opatření.

Teprve od 4. května by se pro studenty všech ročníků mělo omezeně otevřít také ČVUT. "Do (pátku) 1. května bude platit stávající stav - přístup studentů posledních ročníků na konzultace po souhlasu jejich vedoucího (abychom nevystavovali riziku ani pedagogy ani studenty)," řekla na dotaz ČTK prorektorka školy Gabriela Achtenová. Předměty, které se vyučují na dálku, se podle ní do konce semestru dokončí distanční formou.

Podle mluvčí České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) Karly Mráčkové je adaptace na nové podmínky poměrně snadná, protože jen rozšiřuje okruh studentů, kteří se mohou účastnit aktivit do maximálního počtu pěti lidí. "Opatření vlády respektujeme a budeme podle nich postupovat. Zcela jistě usnadní studentům dokončit studium v tomto akademickém roce," řekla.

Možnost individuálních konzultací a zkoušek podle ní škola vítá především u předmětů, které se zakončují praktickou zkouškou. V souladu s opatřením vlády budou podle ní v ČZU povoleny také laboratorní práce pro maximálně pět lidí a praktická výuka či praxe. Za organizaci a bezpečnost při aktivitách bude odpovídat pedagog, uvedla. Prezenční výuka se podle ní ale již v tomto semestru neobnoví.

Zásadně proti současnosti nezmění svůj provoz ani Vysoká škola ekonomická v Praze, uvedla mluvčí Martina Mlynářová. "To znamená, že prezenční výuka je i nadále zrušena. Do areálu smějí za stanovených pravidel pouze studenti, kteří jdou skládat státní závěrečné a jiné zkoušky, nebo si jdou vypůjčit knihu do knihovny, kterou si objednali on-line," řekla. "O způsobu konání dílčích zkoušek budou studenty informovat garanti předmětů," dodala.

Na doporučeních pro pobyt studentů ve škole nyní pracují i různé části Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), řekl ČTK její mluvčí Michal Janovský. Vedení školy podle informací na webu rozhodnutí vlády o dalším uvolnění opatření uvítalo, přesto ale doporučuje studentům i pedagogům využívat nadále hlavně elektronické formy komunikace.

 

Zdroj: 
Česká tisková kancelář