Datum zveřejnění: 
20. 4. 2020

Praha 20. dubna (ČTK) - Vyučující a studenti Fakulty informačních technologií (FIT) ČVUT uspořádají mezi 1. a 3. květnem online hackathon UnIHack, který má pomoci firmám zvládnout ekonomické dopady koronaviru. Firmy, organizace a instituce, které potřebují vyřešit konkrétní problém, se na akci mohou přihlásit do 29. dubna. (https://www.unihack.cz/) V dnešní tiskové zprávě o tom informovala mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

"Některé firmy zvažují možnosti, jak se ekonomicky vypořádat se současnými epidemiologickými omezeními. Hackathon je proto pro ně příležitostí, kde inovátorům přednesou problém, a ti vymyslí vhodné řešení, které bude implementovatelné do praxe," popsala Pavla Bradáčová z PR oddělení fakulty. Výsledkem hackathonu by měly být například nové nápady na služby a produkty, které firmám pomohou nejen udržet se "nad vodou", ale i posílit svou budoucí konkurenceschopnost.

"Jako témata projektů organizátoři zvolili kromě inovací pro firmy také inovace pro město, online vzdělávání či online zdravotnictví," popsala Bradáčová. Podle jejích slov budou na akci také mentoři - zástupci odborné veřejnosti, kteří týmům s řešením projektů pomohou.

Spoluorganizátor akce Ondřej Brém uvedl, že zaměření na inovace je pro českou ekonomiku stěžejní. "Tuto situaci spojenou s koronavirovými opatřeními vnímám jako příležitost pro firmy zamyslet se nad dosavadním způsobem fungování spolu s ochotou spoustu věcí zlepšit," řekl Brém.

Zájemci o účast na hackathonu mají zaslat popis problému, který chtějí vyřešit. "Následně budou z návrhů ve spolupráci s mentory formulována konkrétnější zadání pro zúčastněné týmy inovátorů, aby byl výsledek co nejefektivnější," doplnila Bradáčová. Inovátoři předpokládají, že na výsledných projektech budou spolupracovat i po skončení hackathonu.

Akci podpořily iniciativa prg.ai, zaměřená na umělou inteligenci, a hlavní město Praha.

sar jw

 

Zdroj: 
CTK