Datum zveřejnění: 
17. 4. 2020

Vysoké školy v Praze jsou připraveny na uvolnění opatření, které od 11. března zakázalo přítomnost studentů ve školách. Vláda dnes schválila, že od pondělí 20. dubna se částečně otevřou pro studenty posledních ročníků. Podle mluvčích vysokých škol, které oslovila ČTK, mají univerzity dostatek dezinfekce a počítají s příchodem studentů posledních ročníků ke zkouškám či na individuální konzultace. České vysoké učení technické ale podmíní jejich konání souhlasem vyučujících, protože jich řada patří k rizikové skupině.

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) už o nové situaci své studenty a zaměstnance informovala, řekl její mluvčí Michal Janovský. Vedení VŠCHT připravilo také rektorský výnos, který definuje podmínky přítomnosti studentů ve škole a podmínky pro kontakt akademických pracovníků s nimi.

Od pondělí tak studenti budou moct do školy chodit na konzultace či zkoušky. Při účasti maximálně pěti lidí počítá škola také s laboratorními a experimentálními pracemi, které jsou součástí závěrečných prací studentů. Stejné omezení má platit rovněž pro klinickou a praktickou výuku a praxi, řekl mluvčí. Dezinfekce má škola dostatek, dodal.

ČVUT podle prorektorky Gabriely Achtenové ale z důvodu obavy o zdraví zaměstnanců a studentů nebude uvolnění akceptovat v plné míře. "Velký počet profesorů patří mezi rizikovou skupinu, kterou je třeba ochránit," vysvětlila. Konzultace a zkoušky se proto budou konat jen se souhlasem pedagogů. V knihovně pak bude zatím možné jen půjčovat knihy. S vracením budou muset studenti počkat, než se nastaví proces dezinfekce, řekla prorektorka. Podle kancléřky ČVUT má škola dezinfekce dostatek.

Dezinfekce nechybí ani Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE). "K dispozici ji studenti měli například už v době, kdy do školy chodili a žádná plošná nařízení ještě neplatila," řekla mluvčí Martina Mlynářová. VŠE podle ní počítá s tím, že se při dodržení maximálního počtu pěti lidí budou od pondělí ve škole konat státnice, včetně obhajob závěrečných prací. Konkrétní termíny zkoušek podle mluvčí záleží na jednotlivých fakultách.

V souladu s vládním opatřením budou do školy vpuštěni jen studenti, kteří u vchodu odevzdají ochrance písemné čestné prohlášení, že v předchozích dvou týdnech neměli příznaky virového infekčního onemocnění. "Studenti se dostaví do školy ve stanovený čas zkoušky a po jejím absolvování prostory VŠE neprodleně opustí," popsala mluvčí. Zkoušející i studenti budou muset povinně nosit roušky a dodržovat i další nařízení.

Na Univerzitě Karlově (UK) se kromě individuálních konzultací budou konat zejména státní závěrečné či rigorózní zkoušky. Individuálně bude možné také zajít do knihovny. "Zařízení s dezinfekcí byla do prostor Rektorátu UK a dalších budov instalována ihned po vypuknutí koronavirové situace v ČR. Množství dezinfekce je pravidelně sledováno a doplňováno," dodal Petr Podzimek z tiskového oddělení školy.

Na částečné uvolnění opatření je připravená i Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU). "Dezinfekce pro zajištění výše uvedených aktivit je dostatek, za její zajištění v souladu s požadavky mimořádného opatření odpovídá fakulta," sdělila mluvčí Karla Mráčková.

Vláda dnes částečné otevření vysokých škol pro studenty od pondělí schválila. Vysokých škol se bude týkat jako prvních, až v dalších týdnech by se částečně mohli pro žáky otevřít střední a základní školy. Záležet ale bude i na vývoji epidemie.

 

Zdroj: 
Česká tisková kancelář