Datum zveřejnění: 
6. 4. 2020

Praha 6. dubna (ČTK) - Stovky respirátorů s výměnným filtrem a ochranných štítů předali lékařům výzkumníci z Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického. Ochranné prostředky už připravuje několik tamních pracovišť. Fakulta také zveřejní návod pro přípravu respirátorů a štítů na domácích 3D tiskárnách. Za ČVUT v Praze to dnes uvedly Andrea Vondráková a Petra Skolilová.

Podle Petry Skolilové z Ústavu logistiky a managementu dopravy se výzkumníci dali do práce poté, co matka jednoho z nich sháněla ochranné prostředky na oddělení chirurgie, kde pracuje.

"Došlo nám, že můžeme využít naše 3D tiskárny a během týdne se to rozjelo. Poptali jsme různé strany - například praktické a dětské lékaře či stomatology. Cílíme spíše na menší odběratele," řekla ČTK Skolilová.

První dodávky už doputovaly do Nemocnice Teplice a několika lékařských ordinací. Nyní má podle Skolilové fakulta objednávky od LDN a ordinací po celé republice. Tým, složený ze studentů i akademiků, vyrobí maximálně stovky kusů respirátorů a štítů týdně.

Postup přípravy ochranných prostředků dá tým brzy i na internet. "Kolegové ještě dolaďují detaily, v tuto chvíli u ochranných štítů. Zezadu se do nich dávala obyčejná textilní gumička, ty však teď nejsou k sehnání. Budeme tedy tisknout i pásek za hlavu, na to je však třeba jiný, měkčí materiál," vysvětlila Skolilová. Doplnila, že jako výměnný filtr mohou lidé využít například HEPA filtr či nanovlákennou tkaninu.

"Vzhledem k tomu, že průměr je poměrně malý, lidé ani nespotřebují příliš materiálu. Řešili jsme i to, aby byla maska 'udýchatelná'. Proto se i její hloubka donedávna vychytávala," dodala Skolilová. Výrobu i rozvoz ochranných pomůcek platí fakulta.

Jde o další počin, kterým se ČVUT zapojila do pomoci v boji proti koronaviru. Pro zdravotníky už tamní výzkumníci z Ústavu informatiky, robotiky a kybernetiky vyvinuli respirátory FFP3. Nyní se chystá forma pro sériovou výrobu. Tamní vědci se podíleli také na výrobě ochranných celoobličejových masek nejvyšší třídy. Respirátory na 3D tiskárnách připravují i vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Od minulého týdne v laboratořích Nemocnice na Bulovce pomáhá s testováním vzorků na koronavirus robot vyrobený v ČVUT. Vědci ve vysokoškolských chemických laboratořích také připravili desetitisíce litrů dezinfekce. Výzkumníci z fakulty biomedicínského inženýrství pak spolupracovali na vývoji plicního ventilátoru.

 

Zdroj: 
Česká tisková kancelář