Datum zveřejnění: 
28. 2. 2020

Na místě těšnovského nádraží může vzniknout další budova Muzea hlavního města Prahy.

Milion položek, ze dvou třetin archeologických, schraňuje Muzeum hlavního města Prahy (MMP) a další přibývají. Místo pro vystavení pozoruhodných artefaktů však ve stávajících prostorách chybí. Řešením by bylo nové muzeum archeologie na Těšnově, na místě někdejšího nejkrásnějšího nádraží na sever od Alp. Téměř tři desítky návrhů mladých architektů, jak by nová expozice mohla vypadat, představuje muzeum v hlavní budově MMP Na Poříčí. "Výstava je neobvyklá tím, že se obrací do budoucnosti. Zároveň je poslední na dva příští roky, kdy v hlavní budově muzea proběhne rekonstrukce," představila expozici Zuzana Strnadová, ředitelka MMP. Nová budova podle ní pomůže vyřešit letitý problém s nedostatkem prostor.

Dvě varianty stavby na místě někdejšího těšnovského nádraží, odstřeleného před 35 lety, řešili studenti fakulty architektury z ateliérů Romana Kouckého a Ladislava Lábuse. Ti vypracovali 24 návrhů na muzejní budovu podle dvou zadání – první se vztahuje k muzeu archeologie, druhé obecně pro expozice MMP.

"Otázka zní, zda udržet v lokalitě Těšnova rozvolněnou zástavbu, anebo zvolit ucelenější řešení," popsal vize Ladislav Lábus. Ten se problematikou Těšnova a projektů pro MMP zabývá opakovaně. V 80. letech řešil například možnost posunout část nádraží, která unikla první demolici v 70. letech, směrem k Sokolovské ulici. Podobně se v Praze v roce 1956 stěhovala kaple sv. Maří Magdalény u Čechova mostu. "Tato varianta byla finančně neřešitelná," uvedl Lábus.

Možnost v minulosti představovala dostavba torza nádraží. Zbývající část novorenesančního objektu, kdysi považovaného za nejkrásnější nejen v Čechách, však demoliční čety v roce 1985 odstřelily. Architekt řešil i variantu přístavby stávajícího objektu muzea Na Florenci. To se však ukázalo jako neřešitelný problém. "Návrhy na archeologické muzeum předpokládají výstavní plochy o 10 tisících metrech čtverečních," vysvětlil architekt Roman Koucký.

Vybudování těšnovského archeologického muzea představuje zatím hudbu budoucnosti. Pro potřeby umístění části obrovských sbírek MMP, jednoho z největších a nejdůležitějších muzeí v ČR, se však nabízejí i další varianty.

Vedení instituce má zájem o Desfourský palác Na Florenci. "Dlouhodobě se o palác, který patří městu, ucházíme. Vypadá to, že bychom jej mohli letos získat," uvedla Strnadová. Procedura spojená s adaptací Desfourského paláce pro potřeby MMP potrvá sedm let. Lidé by sem mohli chodit například na expozici zabývající se dějinami 19. až 21. století, pro niž není místo.

Nejde však o jediný objekt, na nějž má MMP "políčeno". Baroko představuje neodmyslitelnou tvář historické Prahy a zvýraznit by to měla i expozice MMP v Clam-Gallasově paláci v Husově ulici. "Vzniklo by zde centrum pražského baroka," vysvětlila Strnadová zájem MMP o tuto jedinečnou stavbu Johanna Fischera z Erlachu z 18. století. Kromě expozic by v paláci návštěvníci mohli využívat třeba i koncertní sál.

Na zájmu o těšnovský projekt to však nic nemění. "I kdybychom palác měli, má smysl druhá budova na Těšnově. Světové metropole s takovou historií, jako má Praha, mají své archeologické muzeum," vysvětlila ředitelka Strnadová. Archeologické muzeum Praha již měla. Do roku 1993 fungovalo v zámečku na Hanspaulce, poté objekt město prodalo.

Náklady na dvouletou rekonstrukci hlavního objektu MMP si mezitím vyžádají sto milionů korun. V muzeu přibude výtah, obnovou projdou inženýrské sítě a další náležitosti. Naposledy předtím, než se do práce pustí dělníci, se návštěvníkům otevřou brány MMP během konání Muzejní noci 13. června. Výstavní předměty pak zmizí v depozitářích, s jednou výjimkou. "Langweilův model přikryje sarkofág," uvádí zástupci muzea. O tom, že novorenesanční hlavní budova muzea Na Florenci nebude kapacitně stačit, věděl již architekt Antonín Balšánek, který ji před více než 120 lety projektoval. "Už při stavbě bylo jasné, že kapacita pro muzeum nebude dostačovat a bude třeba ji rozšířit," vysvětlila Pavla Státníková, kurátorka sbírek MMP. Muzeum ošetřuje přes milion sbírkových položek, vystaveno je zhruba procento z nich.
 

Zdroj: 
5plus2