Datum zveřejnění: 
25. 2. 2020

Čeští vědci z Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) získali zlatou medaili na mezinárodní soutěži dronů ve Spojených arabských emirátech. Týmu se kromě toho podařilo získat také první a druhé místo ve dvou dílčích disciplínách. Úspěch a odměnu ve výši 250.000 dolarů (5,8 milionu korun) si přitom technici vysloužili především díky intenzivní přípravě v místních podmínkách a unikátním přístupem k zadaným problémům, řekl ČTK Vojtěch Spurný, jeden ze členů úspěšného týmu.

Přístroje vědeckých týmů musely v závodech najít a likvidovat balónky umístěné ve vzduchu, stavět zeď, či hasit požár. Na konci soutěže pak účastníky čekala závěrečná hlavní disciplína, která kombinovala prvky všech předchozích. V ní se technikům z ČVUT podařilo zvítězit.

"Věděli jsme, že soutěž bude náročná, bude vyžadovat velkou přípravu, takže 36 dní před soutěží jsme se přesunuli do Spojených arabských emirátů, kde jsme trénovali v poušti," řekl Spurný z týmu multirobotických systémů ČVUT. Dodal, že před samotnými testy v terénu pracovali na svých dronech celé dva roky.

Za úspěch však český tým spolupracující i s americkými kolegy vděčí také takzvanému multirobotickému přístupu, který podle Spurného čeští vědci použili jako jediní z celkových 31 týmů z univerzit po celém světě. Jejich drony, které létají samostatně s využitím počítačových senzorů, spolu totiž spolupracovaly a zastávaly dílčí úlohy, čímž se jim podařilo splnit zadané úlohy rychleji a účinněji.

Přístup se osvědčil zejména v disciplíně, v níž musely autonomní helikoptéry ve spolupráci s pozemními roboty postavit zeď z náhodně rozmístěných kostek. "Rozdělili jsme jednotlivé úkoly pro drony a pozemní roboty, kde například jeden dron skenoval arénu a hledal místo, kde jsou kostky (...) a potom tu informaci předal pozemnímu robotu, který ji nemusel hledat, ale jel na předem danou pozici," sdělil Spurný.

Čeští vědci dnešním umístěním navázali na úspěch před třemi roky, kdy v Abú Zabí získali kompletní sbírku medailí. Soutěž, jejímž cílem je podle Spurného posunout možnosti využití robotiky v každodenních situacích, se přitom loni a předloni nekonala a v budoucnu by se měla zřejmě pořádat každé dva roky.

“Je to světový úspěch - nedovedu si představit, že by nebyl v národní expozici České republiky na EXPO 2020 v Dubaji. Před týdnem se v Abú Dhabí předvedly formule ČVUT, dnes drony... mám pocit, že naše EXPO v SAE už začalo,” prohlásil podle vyjádření ČVUT Jiří František Potužník, generální komisař české účasti na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji, která odstartuje v říjnu.