Datum zveřejnění: 
16. 1. 2020

Nově vzniklé Výzkumné a inovační centrum pro pokročilou průmyslovou výrobu (RICAIP) při institutu robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického v Praze (CIIRC ČVUT) povede německý vědec Tilman Becker. Centrum vzniklo na začátku roku jako součást mezinárodního projektu za 1,3 miliardy korun a mělo by vyvinout systém pro řízení inteligentní výroby podle potřeb zákazníka. Po doporučení mezinárodní výběrové komise jmenoval Beckera do čela centra vědecký ředitel institutu Vladimír Mařík. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

Projekt RICAIP vede Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT společně se Středoevropským technologickým institutem Vysokého učení technického v Brně (CEITEC VUT). Becker přichází z Německého centra pro umělou inteligenci (DFKI), které se projektu také účastní. Vedle něj se na něm podílí ještě německé Centrum pro mechatroniku a automatizovanou techniku (ZeMA) v Saarbrückenu.

Výzkumné centrum má umožnit virtuální propojení různých laboratoří pro inteligentní výrobu v Evropě. Vědci v něm budou zkoumat možnosti využití virtuální a rozšířené reality pro řízení průmyslové výroby na dálku. Projekt má trvat šest let. Z celkových 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) na něj má jít 15 milionů eur z Evropské unie a zhruba 30 milionů eur z evropských strukturálních fondů. Další peníze se zavázaly dát česká a německá vláda.

Becker vystudoval počítačové vědy na univerzitě v Cáchách, studiu se věnoval mimo jiné také na univerzitě v Pensylvánii a v Saarbrückenu. V DFKI působil 25 let a podle Vondrákové jde o jednoho z předních odborníků na digitalizaci v průmyslu. „Nástupem Tilmana Beckera získává řešitelský tým projektu RICAIP i CIIRC jako celek významnou posilu - jedná se o osobnost s mezinárodní reputací, velkými zkušenostmi a znalostmi,“ doplnil Mařík.

Zástupci vlády Andreje Babiše (ANO) označili projekt RICAIP již dříve za významný. Podle nich podporuje Národní inovační strategii i Národní strategii pro umělou inteligenci. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že by měl mimo jiné umožnit rozšíření spolupráce s Německem a zvýšit přínos ČR pro rozvoj výrobního potenciálu EU.

Zdroj: 
ČTK