Datum zveřejnění: 
13. 1. 2020

Vědci z ČVUT vystoupí v Londýně v cyklu přednášek Science Café zaměřených na umělou inteligenci. Dvě z pěti popularizačních debat se uskuteční na půdě Královské instituce (The Royal Institution), ostatní v tamním Českém centru. Odborníci přiblíží trendy i budoucnost umělé inteligence v souvislosti s kybernetickou bezpečností, průmyslem i dopravou. V tiskové zprávě o tom informovalo České centrum v Londýně.

Science Café je cyklus neformálních diskusí s vědci v prostředí kaváren. Koná se ve více než 20 městech Česka. Má za cíl prolomit bariéry mezi akademiky a veřejností a popularizovat vědu.

Cyklus londýnských přednášek o umělé inteligenci 29. ledna odstartuje v Královské instituci Michal Pěchouček, ředitel Centra umělé inteligence (AIC) ČVUT. Pohovoří o tom, jak může umělá inteligence zlepšit ochranu údajů. Další tři přednášky budou v Českém centru. O autonomních autech a sdílení vozidel ve městech tam 26. února bude mluvit Michal Čáp.

Jan Šedivý z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky 25. března přiblíží posluchačům téma komunikace s počítači a roboty. Šedivý a jeho tým předloni navrhli chatovacího robota Alquist. Nyní pracují na vývoji konverzační aplikace pro zdravotnictví. O přizpůsobení robotů na změny 29. dubna promluví Tomáš Krajník, který též působí v AIC.

Cyklus pak 20. května zakončí, opět v Královské instituci, Jonathan Ledgard. Technolog, bývalý zahraniční a válečný zpravodaj a hostující profesor na ČVUT bude mluvit o použití umělé inteligence v záchraně divoké přírody v Africe a na dalších kontinentech. Ledgard se podílel na konceptu nákladního dronu pro lékařské účely v oblastech se špatnou infrastrukturou.

Debaty Science Café se v Českém centru v Londýně poprvé konaly loni na jaře. Podle mluvčí Terezy Matysové to však nebyly tematické cykly. Přednášky o vědě centrum plánuje i na druhou polovinu roku. Zaměří se například na téma žen ve vedoucích pozicích ve vědě a inovacích.

Zdroj: 
ČTK