Datum zveřejnění: 
28. 11. 2019

Po desetiměsíční rekonstrukci byla dnes opět otevřena halová laboratoř Vodohospodářského experimentálního centra ČVUT v Praze. Modernizace laboratoře, kde vznikl například hydraulický návrh dráhy vodního slalomu pro nadcházející letní olympijské hry v Tokiu, stála 23 milionů korun.

Vodohospodářské experimentální centrum a rozlehlá laboratoř slouží pro pracovníky i studenty ČVUT v Praze z řady oborů, zároveň se tu koná mnoho experimentů. Kvůli zastaralému vybavení však začínalo být jejich provedení problematické.

„Budeme mít nové ovládání, nová čerpadla, to je to hlavní,“ uvedl k rekonstrukci profesor Jaroslav Pollert z Katedry zdravotního a ekologického inženýrství. Zdůraznil, že nyní bude možné připravit modely s pomocí moderních technologií a s prací na nových zakázkách se začne co nejdříve. Připraví tu například model bezpečnostního přelivu a levé spodní výpusti vodního díla v Pařížově, dalším z projektů se týká vodáckého areálu Brno-Pisárky.

Nejnáročnější na celé rekonstrukci byly podle Pollerta koordinace prací, výměna skel u žlabu a také velkého jeřábu.

Halová laboratoř slouží k výuce hydrauliky a výzkumu vodohospodářské praxe od roku 1976. Vedle hydraulického návrhu drah pro vodní slalom olympijských her v Tokiu i předchozích v Rio de Janeiru tu vzniklo například také protipovodňové zabezpečení Hostivařské přehrady v Praze, či hydraulický model plavební komory v Děčíně. Studenti se zde učí navrhování potrubních systémů, fungování přepadů vody přes jezy nebo měření viskozity kapalin.