Datum zveřejnění: 
17. 11. 2019

Flexibilní veřejné osvětlení, které šetří peníze i přírodu, rozjeli v pilotním projektu v Českém Brodě a nedaleké obci Milčice. Zatím byla, za pomoci "smart boxu" (malé krabičky s anténou), upravena asi stovka pouličních lamp. Krabička má širší využití.

„Ve spolupráci s odborníky z ČVUT v Praze, firmou Byznace (start-up, který původně vznikl na ČVUT v Praze) a městem Český Brod jsme nainstalovali první etapu multifunkčních lamp, které se doslova přizpůsobují svému okolí. Jedná se o pilotní projekt v regionu i České republice,“ uvedl expert Středočeského inovačního centra Pavel Kaplan.

Méně jasu do oken, více svitu na přechodech

Na dotaz Našeho REGIONu dodal, že za součinnosti občanů lze lampy přizpůsobit, tedy že v různých ulicích může být nastaveno různě, kdy se rozsvítí a kdy zhasnou. Může být nastaveno méně jasu do oken rodinných domů nebo naopak více svitu na přechodech či při výjimečných událostech – třeba zásazích záchranných složek.

Starosta Českého Brodu Jakub Nekolný uvedl, že úspory nejsou malé. Podle průzkumu pilotního projektu lze oproti běžným sodíkovým lampám ušetřit až 67 % nákladů a 33 % oproti LED osvětlení. "Smart box" navíc nenarušuje původní vzhled osvětlení ani neporušuje záruku v případě změny designu lampy. Plusem je i to, že funkčnost je zkoušena v terénu, nikoli v laboratorním prostředí.

Internet i dobíjecí stanice na elektromobily

V další fázi projektu mají být instalované dobíjecí stanice pro elektromobily. I to totiž malá krabička s anténou umí, stejně jako poskytování internetu, lze do ní totiž umístit vysílač bezdrátového vysokorychlostního internetu se signálem až 60 Ghz, bezpečnostní kameru, pohybové nebo environmentální senzory.

Starosta Nekolný uvedl, že je rád, že Středočeské inovační centrum projekt městu nabídlo. Městům, městysům a obcím totiž chodí od nejrůznějších firem přehršle nabídek, týkajících se "smart city", a je těžké vyznat se v tom, co je výhodné a co nikoli. Zkušební provoz, s výjimkou výměny lamp, navíc město nic nestojí.

 

 

Zdroj: 
nasregion.cz