Datum zveřejnění: 
6. 11. 2019

V rámci týdenní stáže ve švédském Kungshamnu spojené s návštěvou výrobního závodu společnosti LLENTAB se mohli studenti ze soutěže Hala roku Akademik 2019 seznámit s projektováním ocelových hal i vlastní výrobou sendvičových panelů, profilů, trapézových plechů i jednotlivých prvků pro ocelové konstrukce.

Soutěž Hala roku Akademik je určena studentům oborových vysokých škol v bakalářském a magisterském studiu a probíhá pod záštitou děkana Fakulty stavební ČVUT v Praze. Úkolem soutěžících je navrhnout a vyrobit model stavební konstrukce podle konkrétního zadání a ten pak podrobit zatěžovací zkoušce. Speciální a zajímavou cenou byla v roce 2019 pětidenní stáž ve Švédsku od společnosti LLENTAB, který se stal jedním z hlavních partnerů soutěže.

Švédská inspirace soutěž se uskutečnila na konci měsíce dubna a výherci se již vrátili ze stáže v sídle společnosti LLENTAB plni dojmů a nových poznatků. Během pobytu se seznámili s projektováním hal, navštívili výrobní závod a viděli na vlastní oči výrobu sendvičových panelů, profilů, trapézových plechů i výrobu jednotlivých prvků pro ocelové konstrukce značky LLENTAB. Stranou nezůstaly ani praktické demonstrace procesu výstavby. „Studenti měli možnost zhlédnout například průběh výstavby haly ve Vänersborgu, seznámili se s vybranými referenčními projekty. Velmi je zaujala například nedávno dokončená fotbalová hala Borås nedaleko Gothenburgu o rozměrech 82x112x20 m (š x d x v), která je typickým projektem našich hal s velkým rozponem. Mimo profesní zážitky si jistě odvezli i zkušenosti s místní kulturou, zvyky a historií. V průběhu stáže navštívili například muzeum Saabu v Trollhättanu nebo skalní rytiny v Tanum patřící do dědictví UNESCO. Zpestřením pro ně bylo zcela jistě i rybaření na moři a projížďka lodí,“ uvedl Jaroslav Kosinka, vedoucí oddělení projekce LLENTAB.

Jak se líbilo studentům ve Švédsku? Studenti ve složení Adam Babuljak (Fakulta stavební ČVUT), Matěj Mayer (Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně) a Petr Calta (Fakulta strojní ČVUT) strávili v doprovodu Ing. Jaroslava Kosinky, vedoucího oddělení projekce LLENTAB ve Švédsku zcela jistě pět dnů bohatých na zážitky. Hned po návratu zhodnotili svůj pobyt takto:

Adam Babuljak: „Na Švédsku mě nejvíce fascinovala příroda, krásné skalnaté pobřeží – a pak tamní životní úroveň, která jde ruku v ruce se skromností, efektivitou, pragmatičností. A to je také to, co se mi nejvíce líbilo na halách LLENTAB – jak jsou konstruované jednoduše, efektivně, pragmaticky, z kvalitních materiálů. O své budoucnosti zatím nemám zcela jasno. Ale samozřejmě mám určitou představu. Jsem si jistý, že stáž mi bude nápomocnou přinejmenším z hlediska rozhledu a rozšíření obzorů ve stavebnictví, navíc se v tomto prostředí rozhodně budu v životě pohybovat, takže povědomí o podobných možnostech člověku přijde vhod.“

Petr Calta: „Švédsko mě rozhodně zaujalo, kromě přírodních krás také svým důrazem na detail, kvalitu zpracování, ale také funkčním designem prakticky všech věcí od budov, přes řešení elektroinstalací až po vkusně zpracovaná dřevěná mola na pobřežích a v přístavech. S tím souvisí i konstrukční systém společnosti LLENTAB, na kterém se mi líbí právě jeho elegance, jednoduchost a variabilita. Otázku, co vlastně chci dál dělat, si v poslední době pokládám docela často. Bohužel na ni mám až moc odpovědí, abych se mohl jasně rozhodnou.“

Zdroj: 
tzb-info.cz