Datum zveřejnění: 
4. 11. 2019

Národní centrum Průmyslu 4.0 a Testbed pro Průmysl 4.0 otevřou své dveře odborné i široké veřejnosti 6. 11. 2019 od 9:30 do 16:30. Návštěvníky čeká nabitý konferenční program, který se zaměřuje na Digitalizaci od A do Z včetně praktických případových studií. Představí zde mimo jiné metodu pro vyhodnocování úrovně digitalizace podniku, kterou vyvinuli odborníci CIIRC ČVUT.

Partneři Centra představí své technologické novinky – včetně závodní motorky Siemens napojené na chytré technologie, první koloběžky na světě vyrobené metodou 3D tisku kovů nebo modelu autonomního letadla s kolmým startem Zuri vytištěným centrem 3D tisku CIIRC ČVUT.

V Národním centru Průmyslu 4.0 si uvědomují, že o digitalizaci se často mluví, ale konkrétních příkladů je stále málo. Na podzimní Den otevřených dveří se jim podařilo pozvat unikátní panel odborníků z řad partnerů Centra, kteří jsou lídry na poli digitalizace a kteří představí konkrétní řešení především pro malé a střední firmy.

Zatímco konferenční program je svou praktickou orientací určen především pro zástupce firem, prohlídka Testbedu pro Průmysl 4.0 a stánků partnerů centra zaujme laickou i odbornou veřejnost a všechny fanoušky inovativních technologií. Testbed pro Průmysl 4.0 je základní součástí nově založeného centra RICAIP , což bude Evropské centrum excelence v oblasti umělé inteligence a průmyslové robotiky. Ukážou vám zde flexibilní robotickou montážní linku provádějící automatickou montáž a demontáž modelových autíček a simulaci výrobní linky ve virtuální a rozšířené realitě.

Propojení stroje, senzorů a cloudové platformy MindSphere ztělesní "chytrá" závodní motorka Honda CBR 600RR, kterou osobně představí její jezdkyně Petra Fuchsíková. Zuri - autonomní elektrické letadlo s kolmým startem a plánovaným doletem až 700 km. Představí model letadla vytištěného na 3D tiskárně v Centru 3D tisku CIIRC ČVUT, který slouží pro testování v aerodynamickém tunelu. 1. koloběžka na světě vyrobená metodou 3D tisku kovů byla vytištěna v centru aditivní výroby Protolab při VŠB-TUO. Aditivní výroba a 3D tisk patří mezi žádané inovativní technologie průmyslu 4.0, které umožní nejen významnou úsporu nákladů. Uvidíte demonstraci kolaborativního robota UR5 ovládaného hlasem, který odpovídá a orientuje se v prostoru - ukázka spolupráce člověka a stroje pro montáž a optickou kontrolu smontovaných částí. Detailní program akce naleznete na https://www.ncp40.cz/. Vstup na Den otevřených dveří je zdarma po předchozí registraci na webu Centra.

Národní centrum Průmyslu 4.0 (NCP4.0) je otevřená akademicko-průmyslová platforma, která propojuje přední nositele inovací z řad univerzit, firem a dalších organizací, jejichž cílem je společně přispět k rozvoji Průmyslu 4.0 v České republice.

Centrum v současné době sdružuje téměř 50 partnerů z oblasti akademické a průmyslové sféry včetně technických univerzit ČVUT, VUT, VŠB-TUO, TUL a ZČU. Jejich hlavními průmyslovými partnery jsou Siemens a Škoda Auto. Nezapomínají ani na startupy a SME.

Centrum bylo založeno v roce 2017 profesorem Vladimírem Maříkem a dalšími průkopníky Průmyslu 4.0 a je součástí Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při Českém vysokém učení technickém v Praze. Důležitou součástí NCP4.0 je infrastruktura Testbedu pro Průmysl 4.0.

Autor: 
Patrik Malios
Zdroj: 
czechsight.cz