Datum zveřejnění: 
4. 11. 2019

Podniky nabízejí školám vybavení odborných učeben, vedení seminářů, studentům zase tréninkové programy. A budoucí zaměstnance hledají už i na základních školách. Firmy k této formě spolupráce vede především nízká nezaměstnanost - v metropoli jsou bez práce necelá dvě procenta lidí. Personalisté proto loví mezi těmi, kteří se na kariéru teprve připravují. Právě v Praze firmy vytváří podobných nabídek nejvíce z celé republiky.

„Patří k nim i letňanský podnik Latecoere, který dodává díly do letadel největším leteckým společnostem, jako jsou Airbus a Boeing. Nejčastěji se jedná o praxe a stáže, a to několikatýdenní i dlouhodobější. Průměrně do firmy dochází pět až deset studentů. Spolupráce funguje i obráceně, kdy se někteří ze zaměstnanců zapojují do výuky na středních školách,“ popsala projekt personální ředitelka společnosti Gabriela Kahounová.

Partnerství přineslo šest zaměstnanců. Letos už se ve firmě vystřídalo 23 studentů na praxi a jeden na stáži. Za dobu, co podnik spolupracuje se školami, získalo místo šest bývalých studentů. „Firem, které takto spolupracují se školami, je relativně hodně, ovšem počet příležitostí je stále omezený. I velké firmy jsou schopny obsloužit reálně malé počty zájemců z řad studentů. Z jejich pohledu je tedy těchto možností nedostatek,“ komentoval situaci Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která provozuje mimo jiné portál Jobs.cz. Doplnil, že 80 procent studentů v průzkumu uvedlo, že hledali odbornou praxi už při studiu, našla ji ale jen polovina z nich.

Partnerství si chválí i samotné školy. „Dlouhodobě spolupracujeme s firmami, jako je Česká spořitelna, KPMG, Deloitte, Škoda, L'Oreál a další. Mnoho z nich je významnými zaměstnavateli absolventů, poskytují studentům možnost stáží. Odborníci z firem vystupují s přednáškami na půdě školy a pravidelně také pomáhají s kvalifikačními pracemi studentů,“ vyjmenovala mluvčí Vysoké školy ekonomické Martina Mynářová.

Díky spolupráci s podniky nabízí České vysoké učení technické v Praze svým studentům mimo jiné mentorský program. „Během času, který spolu student a mentor stráví, se často dohodnou na další formě spolupráce, což někdy vyústí po dokončení studia v plný pracovní úvazek,“ zmínila Ilona Prausová z rektorátu ČVUT. Upozornila však, že ne všechny nabídky spolupráce jsou smysluplné. „Některé firmy mají představu, že udělají jednu náborovou akci za rok. Mnohem účinnější je systematická a dlouhodobější spolupráce,“ podotkla Prausová.

Partnerství ale nejsou jen doménou středních škol a univerzit. Některé programy dokonce začínají už na základních školách. „Většinou se jedná o druhý stupeň, kdy se žáci rozhodují, kam bude směřovat jejich další cesta,“ podotkl Petr Vidmar, manažer personálně-poradenské společnosti Devire. Výrobní firmy zase spolupracují s učilišti. Podle Vidmara není výjimkou, že vybaví například celou odbornou učebnu.

Autor: 
Eva Brendlová
Zdroj: 
denik.cz