Datum zveřejnění: 
30. 10. 2019

Jak osídlit Mars? Studenti ČVUT v Praze se zúčastnili finále světové soutěže Mars Colony Prize.

Rok 2050. V kolonii Dvaraka na Marsu trvale žije tisícovka lidí. První lidské sídlo na rudé planetě má vlastní politické vedení, je ekonomicky soběstačné a vydělává na těžbě asteroidů, vesmírném turismu a exportu vzácných surovin na planetu Zemi.

S takovou vizí kolonizace Marsu přišel pětičlenný tým indických studentů mezinárodního studijního programu Space Master. Dva z nich, Alice Phen a Arvid Mukundan, studují druhý ročník programu Space Master na katedře řídicí techniky Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze. Pražskou univerzitu s projektem kolonie Dvaraka reprezentovali v polovině října na finále světové soutěže Mars Colony Prize.

„Měli jsme si vybrat konkrétní vhodnou oblast na Marsu, navrhnout podobu kolonie nebo materiály, ze kterých budou stavby vyrobené. Museli jsme brát v potaz nejen písečné bouře a extrémně vysoké teploty a tlak, ale třeba i ekonomickou stránku, kdy kolonie musela být ve výsledku nezávislá a soběstačná,“ přibližuje zadání studentské soutěže Alice Phen.

Na tvorbě projektu studenti strávili zhruba měsíc usilovné práce. „Začali jsme s tím trochu pozdě, takže jsme projektu věnovali celé dny a úplně jsme odstřihli další aktivity, abychom stihli termín odevzdání,“ vzpomíná s úsměvem Arvid Mukundan.

Setkání ve Švédsku

Tým se dal dohromady během prvního roku magisterského studia, který studenti podle pravidel studijního programu Space Master absolvovali za polárním kruhem ve švédské Kiruně.

Obor je rozdělen do dvou částí. První rok studenti docházejí do školy, přes kterou se ke studiu přihlásí, a v rámci druhého ročníku si mohou vybrat specializaci, které se budou na jiné vysoké škole věnovat.

„Někteří studenti jeli do Francie nebo Velké Británie, my jsme si po prvním roce ve Švédsku vybrali ČVUT v Praze. Obrovskou výhodou tohoto studijního programu je, že potkáte spoustu zajímavých lidí z oboru, budujete si kontakty a k tomu cestujete,“ říká Mukundan s tím, že studium na ČVUT v Praze oběma otevřelo cestu k novým předmětům.

Soutěž Mars Colony Prize pořádá společnost Mars Society, největší světová organizace zaměřená na podporu výzkumu osidlování Marsu. Ze stovky přihlášených projektů postoupil tým Dvaraka mezi deset finalistů. Svůj návrh osidlování studenti prezentovali v Los Angeles před porotou složenou z odborníků z NASA a technologické společnosti SpaceX, kterou založil šéf automobilky Tesla Elon Musk.

„Všech deset týmů bylo velmi dobrých, každý měl jiný přístup, což bylo skvělé, protože hlavní myšlenkou této soutěže je získat co nejvíce inspirace. Až bude mise osidlování Marsu skutečně spuštěna, mohou se v ní objevit prvky ze všech prezentovaných projektů,“ vysvětluje Alice Phen.

V soutěži nakonec zvítězil tým z prestižního Massachusettského technologického institutu (MIT). Tým z ČVUT v Praze zaujal porotu především detailním zpracováním všech aspektů kolonizace. Na první tři příčky však nakonec nedosáhl.

„Zaměřili jsme se na ekonomickou stránku, kterou tvořila čtyři témata. Jedním z nich byla těžba asteroidů, z nichž by se dala těžit platina, což by zajistilo příjem peněz. Další příjem by zajistil turismus, prodej televizních přenosů z Marsu a těžba na samotném Marsu. Během výpočtů jsme dospěli k tomu, že v roce 2050 by kolonie byla soběstačná,“ popisuje Mukundan.

Na otázku, nakolik jsou jejich vize osídlení Marsu vzdálené od reality, odpovídá optimisticky. „Podle mě by bylo něco takového možné někdy v roce 2036. Firma SpaceX se snaží dostat člověka na Mars do roku 2024, takže je to poměrně blízko,“ myslí si Mukundan a odkazuje na prohlášení Elona Muska, který chce někdy v roce 2028 na Marsu začít budovat základnu.

Oba studenti by po absolvování univerzity rádi pracovali v některé z evropských firem, které se zabývají vesmírem. Právě v tom by jim mohl studijní obor Space Master pomoci. "Magisterský program Space Master je příklad projektu, který vznikl díky podpoře Evropské unie a nyní je plně soběstačný, takže úspěšně pokračuje i po ukončení finančních dotací," říká vedoucí katedry řídicí techniky FEL ČVUT v Praze Michael Šebek.

Studijního programu Space Master se v akademickém roce 2019 účastní sedm univerzit a na pražské technice aktuálně studuje jedenáct studentů.

Autor: 
Martin Bajtler
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes