Datum zveřejnění: 
30. 10. 2019

Vyrobit v poušti dostatek vody jen ze vzduchu? S tímto řešením si lámou hlavu vědci na celém světě. Těm z Prahy a Středočeského kraje se na to podařilo přijít. Konkrétně týmu z buštěhradského Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT. V současné době se toto zařízení s názvem S.A.W.E.R. testuje v ostrém provozu ve Spojených arabských emirátech.

Týmu techniků z ČVUT se podařilo vyrobit zařízení, které získává vodu ze vzduchu. Technologie s názvem SAWER tak představuje velkou naději pro část světa, která se potýká s nedostatkem srážek nebo zdrojů pitné vody. „Funguje na sorpčním principu, kdy si i ze suchého vzduchu dokážeme navlhčit jiný proud suchého vzduchu tak, abychom z něj dokázali tu vlhkost dostat běžným chladícím zařízením. Celé zařízení je autonomní, tedy funguje pouze na energii ze slunečního záření, z okolního prostředí,“ řekl Tomáš Matuška, vedoucí projektu S.A.W.E.R.

Projekt vznikal po dobu 2 let v buštěhradském Univerzitním centru energeticky efektivních budov ČVUT. Jednotka dokáže během dne vyrobit až 100 litrů pitné vody. „Tak, jak je dimenzovaný bateriové úložiště, jak je dimenzována plocha té fotovoltaiky, která je na střeše, tak dokážeme běžet od nějakých 7:00 do 21:00 během dne. Začíná se někdy ve 4:00 a průběžně to přejde do toho dne, kdy svítí slunce. Za tuto dobu v současné době vyrobíme mezi 80 a 100 litry. Tedy 20 až 30 lidí v nouzi by to asi uživilo,“ řekl Bořivoj Šourek, vědecko-technický pracovník.

Jedná se o mobilní a soběstačné zařízení, které je navrženo tak, aby fungovalo v náročných podmínkách. „To zařízení je právě určené do oblastí, kde vlastně nevede žádná infrastruktura, kde nevedou trubky, nevedou tam asfaltované cesty, kam nezajedou desetikubíkové cisterny,“ řekl Tomáš Matuška.

V současné době se technologie testuje v ostrém provozu ve Spojených arabských emirátech. Vyhodnocení provozu budou mít vědci k dispozici na konci tohoto roku.

Autor: 
David Wilczek
Zdroj: 
prahatv.eu