Datum zveřejnění: 
28. 10. 2019

Roman ŠEBRLE, moderátor

Studenti z Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze dobývají svět, a to s formulemi, které jezdí na elektrický pohon. Nápady se prý rodí přímo v prostorách školy.

David KOLÁŘ, redaktor

Projekt vznikl v roce 2010 a o 2 roky později už tým e-Force začal pravidelně jezdit na závody. S elektrickou formulí vlastní konstrukce, kterou žáci staví sami ve školní dílně v pražských Dejvicích. /ukázka/

David KOLÁŘ, redaktor

V mezinárodní soutěži Formula Student je obrovská konkurence. Tým z ČVUT v Praze se v ní rozhodně neztrácí.

Marek SZELES, člen univerzitního týmu e-Force

Tohohle závodního seriálu se účastní vlastně univerzity, je jich už přes 600 a my patříme k těm nejlepším 30 v rámci té elektronické kategorie dlouhodobě.

David KOLÁŘ, redaktor

Vypiplat konkurenceschopný vůz je náročné. Studenti a studentky v dílně stráví každý měsíc desítky hodin a součástky včetně drahého karbonu spolknou dost financí. Škola pomáhá, ale studenti musí vymyslet i vlastní cestu, jak projekty finančně podpořit. Náklady na jednu formuli se mohou vyšplhat až na 1 a půl milionu korun.

Petr PÁTA, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze

Škola se hlásí k podpoře takového týmu, takže podporujeme pravidelnými pobídkami studenty a zároveň máme štěstí na to, že se k tomu hlásí sponzoři z průmyslu.

Marek SZELES, člen univerzitního týmu e-Force

Některé ty technologie, co jsme tady vyvinuli, se pak nechaly patentovat a používají se vlastně v průmyslu, protože tady jsme v určitých ohledech opravdu napřed.

David KOLÁŘ, redaktor

V tomto školním roce si tým e-Force dal vysokou laťku. Chce představit autonomní elektrickou formuli, která bude jezdit úplně sama. Bez řidiče. Za volant v ostrých závodech proti ostatním univerzitám ale stejně bude muset opět usednout pilot z masa a kostí. David Kolář, televize Prima.

 

Zdroj: 
PRIMA Family