Datum zveřejnění: 
10. 10. 2019

Do pátku 11. října se mohou středoškolské týmy hlásit do druhého ročníku Energetické olympiády. Následně 18. října proběhne školní kolo soutěže a ve dnech 14. a 15. listopadu přímo na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze a v blízké Národní technické knihovně kolo finálové. Soutěž se bude týkat oblastí jako elektromobilita, obchodování s elektřinou, energetický management, úspory či budoucnost energetiky – jaderné energie vs. obnovitelné zdroje.

První kolo proběhne centrálně 18. října, a to online. Žáci budou v daný čas řešit po stanovený časový limit sadu otázek přihlášeni na svých nebo školních počítačích. Soutěž lze tedy řešit jak ve škole, tak ze svého počítače z domova. Do finálového kola postoupí třicítka nejlepších týmů. Soutěžící si nejprve poslechnou přednášky a prezentace z různých oblastí, týkající se energetiky a aktuálních témat, družstva budou poté řešit reálné zadání ze současné problematiky.

V průběhu akce budou k dispozici mentoři, kteří zaštítí jednotlivé oblasti a budou středoškolákům pomáhat v rámci jejich projektů. V závěru dne budou studenti prezentovat výsledky, přičemž komise ocení ty nejlepší.

Organizátorka a autorka konceptu soutěže Adéla Holasová z Fakulty elektrotechnické ČVUT k události uvedla, že Energetická olympiáda není znalostní soutěží.

„Vzhledem k tomu, že se energetika v podstatě nikde na základních ani středních školách neučí, je cílem, aby studenti dokázali informace najít, zpracovat a kreativně použít. Neočekává se, že budou mít znalosti z energetiky, budou mít k dispozici internet. Zdrojovou základnou bude mimo jiné Informační portál Energetická gramotnost,“ doplnila.

Finalisté rovněž získají vedle finanční odměny i možnost prominutí přijímacích zkoušek nejen na danou fakultu ČVUT v Praze, ale též na Fakultu elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně.

Loni při prvním ročníku tohoto studentského klání skončil na prvním místě tým ve složení Jakub Jelínek, David Klement a Josef Polášek z pražského Gymnázia Nad Alejí.

Zdroj: 
novinky.cz