Datum zveřejnění: 
10. 10. 2019

Česká ambasáda v Addis Abebě v Etiopii se postaví podle návrhu mladých studentek ze Slovenska. Zvítězily v mezinárodní soutěži, kterou vypsalo české ministerstvo zahraničí společně s katedrou architektury na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Podle vítězného návrhu by ambasáda měla vzniknout do roku 2025.

Vítězkami se staly třiadvacetileté slovenské studentky Jana Hájková a Kristína Boháčová, které na Fakultě architektury Slovenské technické univerzity v Bratislavě dokončují šestý ročník studia architektury. V mezinárodní soutěži INSPIRELI AWARDS zvítězily studentky v kategorii Navrhni reálný projekt - Návrh ambasády České republiky v Addis Abebě v Etiopii.

„Studentky použily exteriérové materiály v souladu s etiopským prostředím a s velkou lehkostí propojily českou a etiopskou kulturu,“ vysvětlil důvody, jež rozhodly o volbě vítěze, Petr Kyslík, který na ministerstvu zahraničí projekt zaštiťuje.

Podle náměstka ministra zahraničí Tomáše Kryla bude následovat soutěž na architekta, který vítězný návrh rozpracuje. Addis Abeba byla podle něj pro stavbu nového velvyslanectví vybrána proto, že byla vyhodnocena jako prioritní africká země, kde má ČR dlouhodobé zájmy a sídlí tam Africká unie. Ministerstvo na stavbu vyčlenilo 225 milionů korun, za optimálních podmínek by měla být dokončena do roku 2025.

Soutěž byla příležitostí, jak představit mezinárodní veřejnosti místní materiály, architekturu i univerzity, řekl na tiskové konferenci prezident Africké unie architektů Victor Leonel. Předností vítězného projektu je podle něj především to, že ctí lokální prostředí.

Budovy velvyslanectví a bytů pro diplomaty vzniknou na pozemku, který Česko vlastní, ale dosud nevyužívá. "Nový areál zastupitelského úřadu bude postaven na pozemku, který bývalá Československá socialistická republika zakoupila v roce 1974 pro výstavbu nového zastupitelského úřadu. Tato výstavba se však nikdy neuskutečnila a pozemek je dosud prázdný," sdělila ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Podle podmínek soutěže by v areálu měla být úřední budova velvyslanectví, budova konzulárního a vízového úseku, rezidence velvyslance, byty pro diplomaty a budova pro místní zaměstnance ambasády. Na pozemku mají vzniknout i garáže a prostor pro volnočasové aktivity zaměstnanců.

Ministerstvo zahraničí vypsalo společně s ČVUT v Praze architektonickou soutěž na projekt ambasády pro studenty z celého světa. Přihlásilo se 474 studentů z 38 zemí, kteří zpracovali 281 projektů. Porota vybírala z 25 finalistů z 12 zemí, z toho bylo osm projektů českých, čtyři izraelské a po dvou ze Slovenska, Polska a Německa.

Česko už velvyslanectví v Addis Abebě má. Tamní diplomaté jsou zodpovědní nejen za Etiopii, ale zastupují české zájmy také v Džibutsku, na Komorech, na Seychelách, v Somálsku a v Jižním Súdánu. Velvyslanec v Etiopii je také stálým představitelem Česka při Africké unii a při Hospodářské komisi OSN pro Afriku.

Zatím poslední stavbu české ambasády realizovalo ministerstvo zahraničí v roce 2005 v gruzínském Tbilisi. Úřad podle náměstka Krále počítá do budoucna též se stavbou velvyslanectví v australském hlavním městě Canberra, kde je projekt hotov od 90. let a nyní se vybírá zhotovitel.

 

Zdroj: 
ČTK