Datum zveřejnění: 
8. 10. 2019

Vědecký projekt PET MAT, řadu let podporovaný společností Mattoni 1873, letos vyvinul pro 3D tiskárny filament, což je název pro vlákno či tiskovou strunu, z níž se vyrábí 3D objekty na 3D tiskárnách z recyklovaného PETu. Díky propojení projektu s výrobní sférou již filament putuje k běžným zákazníkům. Tento filament je i po použití v 3D tisku znovu recyklovatelný a uzavírá tak cirkulární smyčku recyklace PETu.

Na konci vývoje produktu stojí společnost EKO MB, která na základě patentu PET MAT vše potřebné aplikovala do reálné výroby a recyklovatelný filament nyní vyrábí a prodává.

„Díky PET MATu a spolupráci s ním vnímáme narůstající zájem o problematiku zpracování recyklovaného PETu. Jsme rádi, že výzkum se přenesl do aplikované roviny a vidíme uzavření kruhu výzkum – vývoj – výroba,“ okomentoval úspěchy projektu Alessandro Pasquale, generální ředitel Mattoni 1873.

Kateřina Nováková z Fakulty architektury ČVUT v Praze, která projekt PET MAT vede, říká: „Vyvinutý filament pro 3D tisk je unikátní tím, že v porovnání s jinými dostupnými PET filamenty je vyroben z recyklovaného PETu. Aspekt "zeleného" přístupu při využití tohoto odpadního materiálu zaujal širokou veřejnost i profesionály. Hlavní myšlenkou je udržitelnost rozvoje s dynamicky se rozvíjejícím 3D tiskem.“

„Prototyp vlákna z PETu už prošel testováním na širokém spektru 3D tiskáren a osvědčil se. Jsme z něj schopni vyrobit bez větších potíží i složité tvary a jeho hlavní výhodou je také to, že je levnější než filamenty ze zahraničí,“ dodává k úspěchu vědců Ondřej Dvořák, majitel firmy EKO MB.“

Mattoni 1873 projekt PET MAT dlouhodobě podporuje. Cílem podpory je nalézat i další způsoby zpracování použitého PETu jako cenné suroviny v další výrobě. Aplikací výzkumu a propojením s výrobcem EKO MB vznikl obchodní model, který recyklovaný PET efektivně využívá.

V současnosti se skupina Mattoni 1873 soustředí na veřejnou diskuzi o zavedení systému vratných záloh na PET lahve, jež je krokem k jejich opakované recyklaci Aktuální sjednocení barev lahví Mattoni do světlezelené právě tuto recyklaci usnadňuje.

O projektu PET MAT

Projekt PETMAT byl zahájen byl zahájen v září 2016 na Fakultě architektury ČVUT v Praze za podpory Karlovarských minerálních vod (dnes Mattoni 1873). Tým vědců, architektů a designérů se snaží o sekundární využití recyklovaného PET materiálu v různých oblastech.

V první fázi se projekt PET MAT zaměřil na využití PETu v architektuře a vyvinul patentovaný prototyp plastové cihly, tzv. PETbrick. Cihly mají sloužit k výrobě drobného nábytku, jako jsou již známé PETchairs s úspěchem představené v českém pavilonu v rámci EXPO Milan 2015.

Další větví projektu byla intenzivní edukace veřejnosti s cílem ukázat PET jako zajímavý materiál pro výrobu a zbavit jej nálepky "nechtěný odpad". V rámci této cesty PET MAT v roce 2017 inicioval vánoční projekt výroby Anděla na 3D tiskárnách z recyklátu. Do výroby anděla se pustili soukromí vlastníci 3D tiskáren v tzv. crowdfundingu.

Nyní PET MAT vyvinul pro 3D tiskárny vlastní filament, který jako materiál využívá recyklovaný PET z použitých a vytříděných PET lahví. Z tohoto materiálu je vytištěna i socha.

Autor: 
Jana Balharová
Zdroj: 
Hospodářské noviny