Datum zveřejnění: 
7. 10. 2019

Systémy autonomních spolupracujících robotů změřily své síly na soutěži Subterranean Challenge Tunnel Circuit, kterou v srpnu v Pittsburghu uspořádala agentura amerického ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA). Tým CTU-CRAS vědců a studentů z katedry kybernetiky a z katedry počítačů Fakulty elektrotechnické (FEL) ČVUT v Praze obsadil v konkurenci jedenácti týmů celkově třetí místo a zvítězil v kategorii projektů, které nebyly financovány z grantů DARPA. Mezi soupeři přitom byly týmy ze špičkových světových pracovišť, např. z MIT, ETH, JPL nebo CSIRO.

Cílem soutěže bylo otestovat roboty schopné prozkoumat podzemní prostory i bez lidské asistence. Simulovalo se hledání horníků zavalených v dole. "Soutěž může způsobit průlom v nasazení robotů při záchranných operacích, kde byly roboty nasazovány zatím spíše sporadicky v režimu ručního řízení na dálku," říká Tomáš Krajník z Centra umělé inteligence katedry počítačů FEL.

„Rozhodující část robotického týmu tvořily pozemní terénní roboty. Přesně se lokalizovaly, byly schopny autonomně prozkoumávat terén, umožnily vytvořit bezdrátovou síť a posílat operátorovi informace o mapě a o automaticky nalezených objektech, za které náš tým získal body,” vysvětluje Karel Zimmermann ze skupiny vidění pro roboty a autonomní systémy katedry kybernetiky.

DARPA podobné soutěže organizuje často ve snaze posunout výzkumné projekty k praktickému využití. V minulosti takto podpořila například vývoj autonomních vozidel soutěží Grand Challenge.

Zdroj: 
anopress.cz