Datum zveřejnění: 
7. 10. 2019

Jedna sada robotů se činí v továrně u Prahy, druhá u německého Saarbrückenu. A všichni spolu komunikují v prostředí virtuální reality a vzájemně svou práci koordinují. Sci-fi z Hollywoodu? Ne, takhle nějak může vypadat výsledek projektu RICAIP, který vznikl v pražském institutu CIIRC při ČVUT v Praze.

„Umělá inteligence bude díky RICAIP ještě chytřejší,“ prohlásil profesor Wolfgang Wahister, jeden ze zakladatelů celkového konceptu Průmyslu 4.0 a bývalý ředitel německého centra DFKI, které se na projektu podílí. Jeho účelem je propojit umělou inteligenci s průmyslovou robotikou a umožnit větší autonomii robotickým továrním linkám, které by tak šlo hromadně řídit na dálku (nebo na ně spíš jen dohlížet, řídily by se v zásadě samy).

Kromě CIIRC a DFKI patří k autorům celého projektu i další německý institut ZeMA neboli Centrum pro mechatroniku a automatizační technologie a také další špičkové pracoviště CEITEC z Vysokého učení technického v Brně, kde se výzkumu vysoce automatizovaných systémů věnují dlouhodobě. Projekt podporuje Evropská komise, v následujících šesti letech na něj vydá částku téměř 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč).

„Díky RICAIP u nás vznikne Evropské centrum excelence pro pokročilou průmyslovou výrobu, což je velmi potěšující zpráva – svědčí o tom, že se Česko na evropské technologické mapě začne posouvat mezi skutečně civilizované oblasti. Průmyslové výrobě se u nás tradičně daří, jenže zatím jde bohužel spíše o kvantitu než o kvalitu – pořád platíme za jednu z největších montoven Evropy. Projekty jako RICAIP nám dávají naději, že by se to mohlo konečně v dohledné době změnit,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Autor: 
Rani Tolimat
Zdroj: 
svetchytre.cz