Datum zveřejnění: 
20. 8. 2019

Damien Morice studuje ve Francii na vysoké škole automobilové inženýrství. Od září si začne zvykat na nový jazyk, na univerzitních chodbách začne slýchat místo francouzštiny češtinu. Chystá se na rok do Prahy, kde bude svůj obor studovat na Českém vysokém učení technickém v Praze. Přijede díky výměnnému programu Evropské unie Erasmus+. Spolu s ním v nadcházejících týdnech zamíří do tuzemska další tisíce zahraničních studentů. 

Obliba českých univerzit zařazených do programu Erasmus neustále roste. V roce 2017/2018 přijelo do Česka téměř 11 tisíc zahraničních vysokoškolských studentů. Za dvacet let, kdy se do Erasmu Češi zapojují, je to vůbec nejvíc. Ještě před pěti lety to bylo asi o čtvrtinu méně. Od roku 1998, kdy se Česko do programu zapojilo, sem přijelo na 88 tisíc studentů. První rok jich přitom bylo pouze dvě stě. 

Rostoucí popularitu Česka potvrzuje Lucie Durcová z Domu zahraniční spolupráce, který má program Erasmus na starosti. „Je to zejména proto, že Česko je pro studenty cenově dostupné, zároveň oceňují jeho dobrou polohu - lze odsud jednoduše cestovat do jiných zemí Evropské unie,“ uvedla. 

Studenty podle Durcové láká i bohatý kulturní a sportovní program, rozmanité možnosti stravování v restauracích nebo možnost mít takzvaného buddyho, místního studenta, který pomůže s vyřízením praktických věcí po příjezdu. „V neposlední řadě je pro ně důležité i to, že je Česko bezpečná země,“ řekla Durcová. 

Někdy jsou ale důvody přízemnější. „Nebudu lhát, láká mě levné pivo,“ směje se zmíněný Damien Morice. Je toho ale víc, co ho na Praze zaujalo. „Od kamarádů, kteří na Erasmu v Praze byli, jsem často slýchal, jak je to skvělé město se spoustou míst, na která se musím podívat, jako je třeba Valdštejnská zahrada,“ uvedl Morice. 

„Za poslední čtyři roky jsme zaznamenali třicetiprocentní nárůst zahraničních studentů,“ říká Durcová. Data za uplynulý akademický rok budou k dispozici až v říjnu. Dům zahraniční spolupráce předpokládá, že zájem studentů o studium v Česku bude v příštím akademickém roce zase o něco vyšší. 

Studenti nejčastěji jezdí do Prahy, Brna, Ostravy nebo Olomouce. Oblíbená je Univerzita Karlova, Masarykova univerzita a České vysoké učení technické v Praze. Nejvíce přijíždí Španělů, Francouzů, Slováků, Turků či Němců. 

Na Karlově univerzitě počet přijíždějících „erasmáků“ už několik let převyšuje počty českých studentů, kteří se vypraví do zahraničí. Největší zájem je mezi cizinci o studium práva, medicíny, ekonomie či politologie. „Dle počtu v tuto chvíli nominovaných studentů na následující akademický rok opět dojde k nárůstu a překonáme hranici dvou tisíc studentů programu Erasmus,“ uvedl Petr Podzimek z rektorátu UK. Naopak do ciziny na Erasmus vycestuje ročně 1350 studentů univerzity. 

Na brněnskou Masarykovu univerzitu před dvaceti lety přijelo jen 17 erasmáků, v uplynulém akademickém roce už to bylo 573 lidí. 

Nárůst zahraničních studentů hlásí i Ostravská univerzita nebo Vysoká škola ekonomická. Tam přijíždí na výměnný pobyt více než 700 studentů ročně, z toho přibližně dvě třetiny tvoří erasmáci. Každoročně rostou jak počty přijíždějících, tak vyjíždějících studentů, říká mluvčí VŠE Martina Mlynářová. 

Evropští vysokoškoláci vyjeli na Erasmus poprvé v roce 1987. Tehdy šlo o tři tisíce lidí, zájem ale rychle rostl. V následujících třech dekádách této možnosti využilo 4,5 milionu studentů. 

Postupně mohli na zahraniční školy jezdit i pedagogové či středoškoláci. Češi se do programu zapojili v roce 1998, šest let před svým vstupem do EU. Dosud z Česka na Erasmus vycestovalo 300 tisíc lidí, třetinu tvořili vysokoškoláci. Na období 2014 až 2020 má program Erasmus+ k dispozici celkem 14,7 miliardy eur. V následujícím šestiletém období Evropská komise počítá až s dvojnásobným rozpočtem. 

Kromě Česka jezdí v rámci Erasmu studenti nejvíc do Velké Británie, Španělska, Francie či Turecka a také na Slovensko.

Autor: 
Michaela Endrštová, Markéta Šrajbrová
Zdroj: 
iHNed.cz