Datum zveřejnění: 
19. 8. 2019

Památník tří odbojů ve statku rodiny Mašínových v Lošanech na Kolínsku už má svou vizuální podobu. Vznikne podle vítězného návrhu dvou studentek architektury ČVUT v Praze. Projekt má stát 10 až 12 milionů korun. Spolek Mašínův statek chce koncem srpna vyhlásit veřejnou sbírku.

Zchátralý statek oficiálně rodině vrátil soud teprve před dvěma lety. Teď je to ruina. „Mělo by být zachováno obvodové zdivo, v polovině celého domu by neměla být střecha, měl by tu být trávník a zasazený strom moruše,“ uvedl místopředseda spolku Mašínův statek Jiří Klepsa. 

V hospodářské budově by pak měla vzniknout hlavní návštěvní místnost s informacemi o prvním, druhém a třetím odboji, podotkl Klepsa. 

Josef Mašín, původní majitel statku, který jeho rodu patřil už od konce 17. století, byl členem proslulé protinacistické odbojové skupiny Tři králové. Jeho synové Ctirad a Josef se pak v roce 1953 prostříleli z komunistického Československa na Západ. 

Budoucí památník v Lošanech by měl připomínat také jejich osudy. Bude v něm třeba text dopisu, který Josef Mašín napsal svým dětem „Rodina Mašínů je symbolem českého 20. století, odboje proti totalitám a vlastně připomenutím toho, na čem stojí česká národní identita,“ myslí si spisovatel a předseda spolku Mašínův statek Jiří Padevět. 

Nadšenci do historie statek i jeho okolí důkladně prohledali, a to i s pomocí detektorů kovů, nic důležitého, co by se budoucím návštěvníkům dalo ukázat, ale nenašli. „Nedělali jsme si žádné velké iluze, že bychom tady našli třeba zbraně nebo výbušniny, to už teprve ne, ale říkali jsme si, že každý artefakt, který se zde zachoval z té doby, by byl dobrý pro budoucí expozici,“ uvedl publicista Jaroslav Čvančara. 

Památník v Lošanech má stát během několika let, Mašínův statek by to chtěl stihnout nejpozději do konce roku 2023.

Zdroj: 
ceskatelevize.cz