Datum zveřejnění: 
18. 8. 2019

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor 

Památník tří odbojů ve statku rodiny Mašínových v Lošanech na Kolínsku už má svou vizuální podobu. Vznikne podle vítězného návrhu dvou studentek architektury ČVUT v Praze. Projekt má stát 10 až 12 milionů korun. Spolek Mašínů statek chce koncem srpna vyhlásit veřejnou sbírku. 

Jiří KLEPSA, místopředseda spolku Mašínův statek 

Vstupujeme teď v tuhle chvíli do Lošan číslo popisné 1, původní brankou. (...) To je rodný dům Josefa Mašína, kde se narodil jako poslední Mašín. 

Karel ROŽÁNEK, redaktor 

Zchátralý rodinný statek. Oficiálně ho rodině soud vrátil teprve před dvěma lety. Teď je to ruina. Přestavba ho změní na památník. 

Jiří KLEPSA, místopředseda spolku Mašínův statek 

Ten hlavní vstup do celého toho památníku by měl být v těchto místech. Tady by měli lidé najít text dopisu, který napsal Josef Mašín svým dětem. 

Karel ROŽÁNEK, redaktor 

Jinak budou vypadat i další části domu. 

Jiří KLEPSA, místopředseda spolku Mašínův statek 

Mělo by být zachováno obvodové zdivo. V polovině celého tohoto domu by neměla být střecha a konkrétně v tomto místě, kde teď stojíme, by měl být trávník a zasazený stromu moruše. Tady v té hospodářské budově bysme chtěli udělat tu místnost návštěvní, to znamená, tam by měl být ten hlavní výklad kolem prvního, druhého a třetího odboje. 

Jiří PADEVĚT, spisovatel a předseda spolku Mašínův statek 

Ten památník je rozhodně potřeba a nejenom on, je potřeba si místa paměti připomínat, zachovávat je a kultivovat je. 

Karel ROŽÁNEK, redaktor 

Nadšenci do historie navíc statek a jeho okolí důkladně prohledali, a to i s pomocí detektorů kovů. Nic důležitého ale nenašli. 

pracovník s detektorem kovů 

Žádnej větší kus, zatím. 

Jaroslav ČVANČARA, publicista 

My jsme se nedělali nějaké velké iluze, že bysme tady našli třeba zbraně nebo výbušniny, to už teprve ne říkali jsme si, každý artefakt, který se zachoval z tý doby by bylo dobrý pro budoucí expozici. 

Karel ROŽÁNEK, redaktor 

Na této fotografii stojí Josef Mašín s manželkou Zdenou a její přítelkyní právě před lošanskou usedlostí. Jeho rodu patřila nepřetržitě od konce sedmnáctého století. 

Jiří PADEVĚT, spisovatel a předseda spolku Mašínův statek 

Jméno Mašínů je symbolem českého dvacátého století, odboje proti totalitám a vlastně připomenutí toho, na čem stojí česká národní identita. 

Karel ROŽÁNEK, redaktor 

Památník tady v Lošanech má stát během několika let. Lidé ze spolku Mašínův statek by to chtěli stihnout nejpozději do konce roku 2023. Karel Rožánek, Česká televize.

Zdroj: 
ČT 1 - Události