Datum zveřejnění: 
17. 8. 2019

Praha – Libeňský most má být opraven a zachován. Most má vysokou architektonickou i historickou hodnotu, a proto by neměl být zbourán. Ve svém posudku to píše švýcarský profesor Eugen Brühwiler z univerzity v Lausanne. Dokument vznikl jako oponentura návrhu opravy mostu od Kloknerova ústavu ČVUT v Praze. 

Kloknerův ústav městu doporučil čtyři varianty, ze kterých Praha vybrala variantu opravy, jež počítá s posílením, nikoliv náhradou stávající konstrukce. 

Návrh nedávno kritizovala komora autorizovaných inženýrů a techniků, podle které nebyl dokument odborně oponován. „Kvůli odporu části odborné veřejnosti jsem se chtěl přesvědčit, zda je návrh závadný, či nikoliv. Závěry profesora Brühwilera námitky vyvrací,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr. 

Švýcarský expert městu ve své zprávě doporučil některé úpravy. Například nová výstuž nemusí být široká 100 milimetrů, ale stačí 60milimetrová. Rovněž podle něj nemusí být nová deska ošetřena speciálními voděodolnými látkami, neboť sama o sobě je voděodolná. 

Zdroj: 
Pražský deník