Datum zveřejnění: 
17. 8. 2019

Získávání vody je v některých oblastech světa stále zásadnější problém a s tím jak se například největší poušť světa Sahara rozšiřuje, objevují se i řešení, které se snaží se suchem bojovat. 

Zařízení zvané Solar Air Water Earth Resource (S.A.W.E.R) mají na svědomí čeští vědci a v ostrém provozu ho již spustili v Dubaji, kde se představí v rámci výstavy EXPO 2020. 

Vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze (UCEEB) ve spolupráci s Fakultou strojní ČVUT v Praze a Botanickým ústavem Akademie věd ČR během posledních let pracovali na zařízení, které jednoduše řečeno vyrobí vodu ze vzduchu. Proces, který zní spíše jako sci-fi, je však o něco složitější. 

V podstatě jsou to dvě zařízení spojená do jednoho. Klíčovou součástkou je materiál zvaný desikant, který na svůj povrch váže vodní páru a zadrží ji. Zároveň se nasaje další vzduch, který ohřeje na vysokou teplotu, aby bylo možné vodní páru z povrchu destikantu uvolnit – teplejší vzduch totiž pojme více páry. Nakonec výrazně vlhčí vzduch putuje na chladič, kde se z páry stane kapalná voda. 

Trik spočívá v tom, že zatímco běžným chladičem lze v poušti získat 10 litrů vody denně, české zařízení vyprodukuje 90 až 120 litrů denně. Druhým zařízením je pak systém pro kultivaci pouště, do kterého voda dále putuje vytváří speciální směs s živinami, se kterou zalévá rostliny. 

30 korun z litr vody ze vzduchu


Tomáš Matuška z UCEEB pro CzechCrunch řekl, že vývoj zařízení stál doposud 10 milionů korun, další prototypy by měly být o polovinu levnější. V testovacím provozu dosahuje ceny 30 korun za vytvořený litr. 

Zařízení vědci nejdříve testovali v českém Buštěhradu, kde ho tento rok naložili do dvou lodních kontejnerů a poslali do Spojených arabských emirátů. Na přelomu srpna a července zařízení v poušti Češi instalovali a nyní již sbírají data a řídí systém na dálku. 

Provoz se zatím neobešel bez problémů. „Aktuálně má zařízení výpadek, takže na dálku řešíme, kdo ho půjde v poušti nahodit,“ popsal Matuška současný problém. 

Tým vědců z dosavadních dat také zjistil, že místo, kde se zařízení nachází, není extrémně suchá poušť a vzduch je tak na ní vlhčí. Přesto ale zařízení nedokáže vyrobit více vody, protože na to neprodukují solární panely dostatek elektřiny a není na takové podmínky stavěné. 

Zájem mají v Austrálii i Chile 

První zájemce bude S.A.W.E.R používat na tvorbu pitné vody pro beduíny, arabské nomády, kteří putují pouští. 

„Registrujeme ale i zájem z Austrálie a Chile a sháníme peníze na vyrábění prototypů pro tato dvě místa. Tím, že v Chile je chladněji, tak zařízení bude vypadat trochu jinak,“ popsal Matuška budoucí vývoj projektu. 

EXPO 2020 odstartuje v říjnu příštího roku v Dubaji a potrvá až do dubna 2021. Už v březnu 2019 ale Česká republika převzala pozemek na stavbu svého pavilonu. S.A.W.E.R. v něm bude klíčovou součástí a transformace ze vzduchu na vodu byl hlavním motivem pro plánovaný design českého pavilonu. 

Izraelská technologie vyrobí 5 000 litrů za den 

S.A.W.E.R. však není první a v některých oblastech ani nejúčinnější zařízení svého druhu. Začátkem roku se velké pozornosti dostalo izraelské firmě 

WaterGen. Její technologie spočívá v prostém schlazení vlhkého vzduchu a když je instalována v největším provedení, může vyprodukovat až 5 000 litrů pitné vody v ceně 2 až 4 centy (50 haléřů až koruna) za litr. Domácí verze, kterou začne firma prodávat ještě tento rok, vyprodukuje až 27 litrů za den. 

Minulý rok se na veřejnosti objevil také systém WEDEW, který k vytváření energie k tvorbě vody využívá spalování biomasy. Emise však nevypouští zpět do vzduchu, ale tvoří z nich hnojivo. Generátor v tomto zařízení vyprodukuje až 2 000 litrů za den při ceně 2 centů (50 haléřů) za litr. 

Autor: 
Jiří Svoboda
Zdroj: 
czechcrunch.cz